Чувствате ли се неспокойни и напрегнати в чужда компания, защото

...
Чувствате ли се неспокойни и напрегнати в чужда компания, защото
Коментари Харесай

Как да преодолеем социалната тревожност

Чувствате ли се неспокойни и напрегнати в непозната компания, тъй като се страхувате, че ще се изложите? Случва ли ви се дланите ви да се изпотят, кракът ви да стартира да се клати непрекъснато или да се почувствате като че ли десетки пеперуди са се наместели в стомаха ви, когато ви се постанова да говорите пред аудитория? Имате ли възприятието, че другите непрекъснато съдят всяко едно ваше дейности? Ако отговаряте на множеството въпроси с " да ", знайте, че не сте сами. Има доста хора, които изпитват сходни паники и страхове.

Според " Американската асоциация за тревога и меланхолия " (Anxiety and Depression Association of America) единствено в Съединени американски щати към 40 милиона американци страдат от най-различни форми на тревожни разстройства, като повече от 15 милиона мъже и дами изпитват негативите от обществената тревога. Проблемът визира с идентична мощ представителите на двата пола. Ако тревожното разстройство не бъде лекувано, то може доста да повлияе на качеството на живот на страдащите. Първо обаче би трябвало да отговорим на въпроса, какво тъкмо съставлява обществената тревога.

Социалната тревога и срамежливостта

" Националният институт по психологично здраве " (The National Institute of Mental Health) в Съединени американски щати дефинира обществената тревога като положение, което кара страдащият да изпитва натоварен и непрекъснат боязън от обстановки, в които се постанова да бъде оценен от непознати или да комуникира и работи с други хора.

Диагностицираните с разстройството нормално се притесняват, че дейности им ще бъдат избрани като странни, като е въпрос на време да попаднат в неудобно състояние или да изпитат оскърбление. Поради съществуването на този мощен боязън страдащите от обществена тревога постоянно заобикалят обществени събирания.

Интензивната тревога може да се отключи в редица обстановки, като най-високите равнища на безпокойствие се следят на работното място, в учебно заведение или при комуникирането с непознати или представители на противоположния пол. Резултатът от обществената тревога е куп отрицателни страсти като разстройване, стеснение и/или съмнение.

Изключително интровертните персони може да се усещат неловко, когато са в центъра на вниманието, само че степента на мощен дискомфорт е нищо в съпоставяне със положението, провокирано от обществена тревога. Неудобството, което изпитват интровертите, не всеки път води до високи равнища на стрес и не е наложително да се преглежда като нещо неизбежно отрицателно. Избягването нормално е доста по-често срещано и прилагано като способ за справяне с негативните страсти в случаите на обществена тревога в сравнение с при срамежливостта.

Вярно е, че хората, страдащи от обществена тревога, нерядко са свенливи, само че не всички срамежливи мъже и дами показват симптоматика, типична за разстройството, по отношение на която психотерапевт може да сложи диагноза. Всеки един от нас изпитва стеснителност в някакъв миг от живота си, само че доста от нас съумяват да превъзмогнат тези разстройства. Също по този начин някои извънредно срамежливи човеци не възприемат като проблем мощната стеснителност, която изпитват. Тяхното обикновено действие и взаимоотношения не са отрицателно повлияни от характерното им положение. Напълно противоположното се следи при страдащите от обществена тревога – те постоянно оповестяват, че изпитват меланхолия, тъй като се усещат като пандизчии на разстройството.

Какво могат да създадат диагностицираните със обществена тревога?

Като се имат поради отрицателните последствия от живот със обществена тревога, какво тъкмо могат да създадат мъжете и дамите, страдащи от разстройството, с цел да понижат равнищата на безпокойствие в всекидневието си? Ако вие самите (или някой ваш познат) страдате от обществена тревога, то тогава може да пробвате да следвате някои от следните препоръки на психотерапевта и лицензиран обществен служащ с частна процедура Ървинг Шатнър (Irving Schattner) за един по-спокоен и деен живот:

Поддържайте добра организация. Когато приключвате с плановете и отговорностите си в точния момент, ще се чувствате по-малко напрегнати и тревожни. Усвояването на умения за поддържане на добра организация ще ви помогне да приоритизирате най-важните за вас неща, като в същото време с това ще ограничите тези действия, които не ви носят задоволително изгоди.

Не отлагайте търсенето на помощ. Социалната тревога като доста други разстройства става все по-трудна за превъзмогване и лечение с течение на времето. Така че не се колебайте, в случай че чувствате, че непрестанното безпокойствие доста утежнява качеството ви на живот. Лечението за обществена тревога може да съставлява композиция от психотерапия и лекарства.

Не се изолирайте. Един от най-лесните курсове за деяние, които подхващат страдащите от обществена тревога, е да заобикалят обществените събития. Необходима стъпка в процеса по превъзмогване на страхове и терзания, свързани с прекарването на време с други хора, е приемането на предложения за празненства, срещи, събирания или спортни събития. Според Ървинг Шатнър е от извънредно значение да спрете да се тревожите, че другите следят всяко едно придвижване и дума. Хората като цяло се интересуват доста повече от своите лични дефекти и недостатъци и рядко имат време да виждат тези на останалите.

Избягвайте отрицателни хора. Обградете се с положителни персони, които ще ви оказват помощ да се чувствате по-уверени в себе си. Може да разпознаете позитивните мъже и дами по това, че нормално виждат хубавото във вас и света към тях и са подготвени да ви поздравят, когато полагате старания и успявате. Хронично отрицателните човеци постоянно подлагат на критика останалите и даже ги унижават. Така че ограничете контактите си с сходни персони, когато е допустимо.

Награждавайте се за напъните си. Какъвто и прогрес да постигате по пътя към възобновяване си, е желателно постоянно да възнаграждавате старанието и работата, която полагате. Когато се пробвате да сте дейни и приветливи по време на обществено събитие, е добре да се поздравите за усилието. Вместо непрестанно да премисляте всички тези моменти, когато сте се почувствали неловко или сте избягвали от неловка обстановката, признайте, че сте подготвени да извършите стъпка в вярната посока.

Помощ от фамилията

Членовете на фамилията от време на време се пробват да сведат до най-малко равнищата на обществена тревога, която изпитвате, като ви споделят следното: " След малко ще се почувстваш по-добре. ", " Просто би трябвало да се успокоиш малко. " или " Ако направиш както ти споделям, ще се оправиш. " Подобни изказвания нормално единствено ускоряват разочарованието и раздразнението, което по принцип изпитват страдащите от обществена тревога.

Роднините и приятелите могат да създадат доста, с цел да насърчат страдащият да потърси помощ под формата на психотерапия и консултация с експерт по психологично здраве. Поради труднопреодолимата свенливост хората със обществена тревога нормално се усещат прекомерно засрамени, с цел да приказват намерено за своето положение. Именно заради това те могат да откажат да потърсят помощ от експерт по психологично здраве. Ето тук идва редът на членовете на фамилията – тяхна задача е да уверят страдащия, че схващат неговото положение и желаят му оказват помощ да се освободи от порочния кръг, подбуден от интензивното безпокойствие и голословни страхове. Добрата вест е, че обществената тревога може да бъде преодоляна, когато се приложи подобаваща и ефикасна терапия.

Източник: Framar.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР