Чувстваме се ужасно и за голямо съжаление постоянно усещам някаква

...
Чувстваме се ужасно и за голямо съжаление постоянно усещам някаква
Коментари Харесай

Виктор Бакуревич, руският собственик на "Берьозка": Хитлер поне измисли претекст за война

" Чувстваме се извънредно и за огромно страдание непрекъснато чувствам някаква персонална отговорност за това. Просто, тъй като съм руснак ". Това споделя пред Mediapool Виктор Бакуревич, който е притежател на огромната верига магазини за съветски артикули " Берьозка ".

 Руски магазини Берьозка Руски магазини Берьозка Източник: Zonanews
Той в този момент е във Варна и интензивно оказва помощ на украинските бежанци в България. Бакуревич споделя пред Mediapool своята позиция за войната, по какъв начин живеят руснаците, по какъв начин контактура с украинците и какъв брой доста оказват помощ българите на бежанците.

Той е роден в сибирския град Томск, където живее до 33-ата си година. Преди повече от десетилетие се преселва в България с цялото си семейство и стартира бизнес в страната.

Г-н Бакуревич, по какъв начин реагирахте в първия миг, когато разбрахте, че Русия е атакувала Украйна?
Това не беше изцяло ненадейно. В продължение на три месеца целият свят наблюдаваше тази нервност и блъфовете на Русия. Вървяха всякакви договаряния, с Макрон, без Макрон... Руската войска се натрупваше на границата с Украйна, само че никой, даже и аз, не предполагахме, че Путин има подобен проект. До последно не имах вяра в това нещо, само че не мога да кажа, че войната беше безусловно непредвидена.

Това какво трансформира за вас персонално?
Промени доста. Моят естествен и спокоен живот, положителното ми въодушевление, работата ми... Сега задрямвам с телефона, разсънвам се с телефона. Чувстваме се извънредно и за огромно страдание непрекъснато чувствам някаква своя персонална отговорност за това. Просто, тъй като съм руснак.

Мислите ли, че българското общество осъжда еднопосочно спора?
Не мога да кажа, че е еднопосочно. Има някакви хора, не знам заради каква причина, не престават да имат вяра на Путин и съветското държавно управление. Мнозинството от българите обаче осъждат спора, несъмнено.

Това е естествена човешка реакция, тъй като всяка война е отвратителна. Особено стартирана по този метод. Абсолютно без никакъв мотив. Дори не се пробваха да измислят някакъв мотив, както направи Хитлер, с цел да стартира Втората международна война. Той най-малко нещо измисли, а тези даже и това не направиха.

Беше казано, че украинците имат потребност от денацифициране...
Пълна нелепост, в която може да повярва единствено човек, който нито е просветен, нито е учтив, нито знае каквото и да е. Какво значи да бъдат денацифицирани? Хората си живеят в своята страна, приказват на своя език.

Ето в този момент има тежки боеве до Харков. Това е град, който е обитаем с хора с съветска народност. Там 80% са съветски хора, а 95% приказват съветски език. И какво се получава... Тези хора са бомбардирани. Всички, които могат някъде да бягат и да се изтеглят, къде са? Те са в Западна Украйна или в Европа, само че не са в Русия.

Какво могат да създадат българите в този момент?
Българите вършат в действителност доста. Толкова доста, че аз не чаках от хората толкоз ярко и топло държание. Сега всеки ден се занимавам с решение на разнообразни проблеми на бежанците, които идват с хиляди и имам контакти с доста хора. Непрекъснато идват разнообразни оферти за жилища, за храна, за дрехи...

Хората непрестанно оферират всякаква помощ, своите ръце, глави... Трудоустройват бежанци. Хората в действителност оказват помощ доста. Тотално. Аз съм в действителност сюрпризиран, че има толкоз доста положителни хора.

Как може да помогне страната?
Държавата по най-бързия метод би трябвало да предприеме някакви ограничения, с цел да разреши на бежанците да работят. Хората желаят да работят, те не желаят да получават пари от страната. Те идват тук и знаят, че България не е Германия.

Те не чакат страната да им дава пари без нищо. И те са подготвени за работа и българското държавно управление по допустимо най-бързия метод би трябвало да им даде нужния статут. Знам, че има проблеми и за жалост бюрократщината участва. Всички знаем за това.

Според вас тези хора ще могат ли скоро да се завърнат по домовете си?
Много зависи какъв брой скоро ще завърши войната. Моята прогноза е оптимистична. Виждам, че силите на Путин привършват. Той няма останали съвсем никакви запаси. Предполагам, че до края на март ще забележим привършване на военния спор, само че не трябва да забравяме, че много хора останаха без жилища и работа.

Предполагам, че бежанците ще останат в България най-малко за половин година. Сигурно по-късно множеството от тях ще изискат да се върнат у дома.

Какво се случва в Русия сега? Как се отразяват глобите на хората?
Путин и съветското държавно управление не чакаха такава реакция от Запада. Те разчитаха, че ще има нещо сходно като след Крим, само че толкоз съществени наказания не чакаха. А капацитет за стягане има още.

Според мен глобите би трябвало да бъдат затегнати, тъй като войната би трябвало да бъде спряна. Украйна не може независимо да се оправи с тази военна машина. В момента в Русия нещата са доста зле. Хората и преди този момент имаха доста невисок витален стандарт.

Бях в Москва на 10 февруари. Около две седмици преди експлоадирането на войната. Тогава в Москва междинната заплата беше 50 000 рубли. Това са към 1200 лв. заплата в Москва, който е доста безценен град. Сега сметнете по новия курс на рублата. Хората към този момент получават 500-600 лв. на месец при тези високи цени.

И ще става още по-лошо, само че не след две години, а в този момент – след една седмица. Според вас може ли да се чака руснаците да реагират и да сменят ръководството на страната? Когато се изпразнят хладилниците, тогава ще реагират. Има огромен късмет за това. Аз си мисля, че кариерата на Путин е завършила. Въпрос на време е.

Какво ще се случи с връзките сред руснаци и украинци след войната? Мислите ли, че това е поправимо?
Поправимо е, само че с години. С доста години. Едно време почивах съвсем всяка година в страните от някогашна Югославия – Сърбия, Хърватия, Босна. Много ми харесва този район. Да ви кажа, че в този момент всичко там наподобява наред, няма проблем. Те също бяха във война.

Тук доста зависи от руснаците, които сме отговорни в тази обстановка. Да, мъчно е, тежко ще е, само че в случай че поставим старания, можем да променим обстановката. Сега е значимо бързо да спре войната. Вижте... всеки ден поддържам връзка с украинци. За 99% от тях няма значение дали съм руснак или от Беларус.

За тях е значимо моето държание. Какво е моето отношение към тази война и какво върша. При мен няма никакъв проблем с тях. Те знаят, че един човек е отговорен, не са всички... Не са всички, само че не е и един. Този човек, който е най-виновен, в случай че той си замине, обстановката ще стартира да се усъвършенства незабавно.

Как ще се прави бизнес с Русия от тук нататък?
Нашият бизнес не е със самовари и балалайки. Ние продаваме качествена стока с високо равнище на обслужването и ще продължаваме да го вършим. За благополучие имахме задоволително огромни запаси от стока – за най-малко 2-3 месеца.

Запасихме се с повече преди Нова година поради проблемите с логистиката, които ги имаше и тогава. Все още има функциониращи коридори и продължаваме да вкараме стока от Русия и Беларус. За страдание не може да вкараме стока от Украйна поради войната.

Търсим аналогии на разнообразни артикули от Балтийските страни, в Полша има доста положителни артикули. Навсякъде създават артикули с положително, приблизително и неприятно качество. Нашата задача е да предложим артикули с високо качество и ги търсим на всички места.

Сега намираме в Румъния и България производители на някои артикули по нашите предписания. Млечни артикули, да вземем за пример. Не се тормозя за бизнеса.

Източник: Mediapool
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР