Чувствам се заплашен да се завърна в България. Наши разследвания

...
Чувствам се заплашен да се завърна в България. Наши разследвания
Коментари Харесай

Кючуков по Дарик: Ние сме противници на Русия, какво отношение очакваме?

" Чувствам се застрашен да се завърна в България. Наши следствия показватзначителна инфилтрация на съветски сътрудници в страната. Ако се разхождам в родния Пловдив или по морето, за мен има заплаха. По-спокоен съм аз и за фамилията си в страната, в която се намирам. " Това съобщи проверяващият журналистХристо Грозев.

" Това, което Христо грозев описа,е че българските институции в някаква степен са въпрепятствани да си правят работата, както чака данъкоплатецът, по разнообразни аргументи, само че и поради съветско въздействие в тези институции, което им пречи да извършват своите отговорности по конституция. Това е същински тревожното. Слабостта на институциите, която беше толкоз години създавана от държавното управление на Борисов и предишни нему...знаем в една свръхцентрализирана страна,институциите избират, в случай че може самодейността да не е у тях и в този смисъл отслабването на институциите, съчетано със мощно съветско въздействие, създава тяхната парализа ", добави Чернева.

" Когато приказваме за институциите и споделяме,че всички те са под съветско въздействие, звучи ужасно и аз не съм податлив да се съглася, че цяла Блъгария е под съветско въздействие. Ние отдаваме всичко това, което прави България, на шпиони. Нещата са доста по-сериозни. Става дума за публично мнение в страната, което напълно не е еднопосочно що се касае до войната и до отношениятас Русия. Това обърква българските политици. Каквото и да приказваме, вмомента процесът е двустранен. Ние, дружно с Европейски Съюз, сме в спор с Русия и живеем по логиката на този спор, която сочи, че ние сме съперници ", означи ексминистърът.

" Това, което Русия прави през годините, е проникването на българските институции през мрежи на въздействие. Тези мрежимогат да бъдат обществени - посредством партии, медии и политически водачи, само че могат да бъдат и невидими. В множеството случаи тези мрежи се поддържат на първо място за едно или друго решение да бъде взето или да бъде спряно. Веднага можем да дадем образеца с българската енергетика, със скоростното изграждане на " Турски поток " и с дългогодишното прекъсване на построяването на интерконектора с Гърция. Парите на българските данъкоплатци изтичат в източна посока и зареждат тази мрежа на въздействие ", безапелационна е Чернева.

" Това, което ми е мъчно да приема,е че в продължение на 30 години българската страна е била ръководена от съветски ползи. Това ми се коства не напълно правилно ", оспори я Кючуков.

" България вземаше верните решения във значимите моменти. Подадохме молба за участието в НАТО, след това в Европейски Съюз, което бе подкрепено доста необятно от българското общество. Но българското общество бе водено от водачи, които излязоха напред с тези целикато свои стратегии. След това обачесе появи едно държавно управление, което в продължение на десетилетие ни убеждаваше, че в Европейски Съюз няма кой да се застъпи за нас и тогава се откринова позиция - която нормално е съветската позиция. "

" Не бих споделил, че публичното мнение е вторично по отношение на политиките. То образува политиките и водачите стават политически съответстващи, когато публичното мнение ги признае ", добави Кючуков.

" Мисля,че някъде преди към 15 години в Българияспря да се приказва въобще за полезности. В българскатаполитика думите " полезности " и " правила " престанаха да съществуват. Стана надали не кичозно и неловко да приказваме за тези неща. Когато обществото не вижда къде е гръбнакът на политиките, къде е ядрото, този вид опошляване на българския политически спор,е доста плодородна почва за всевъзможен вид тайни теории и песимизъм във връзка с Европейски Съюз. Сега виждаме плода на този вид държание. България е подписала контракт при влизането си в Европейски Съюз, че все някогаще влезе в еврозоната. Самата концепция за референдума почива върхуедин подобен опуртюнистичен евроскептицизъм, въхру който някои политически партии се пробват да градят поддръжка. Този политик, който излезе и каже почтено на българите в какво има вяра, би спечелил доста повече от всички тези, които сега се пробват да минат по допирателната, казвайки, че Европейски Съюз е една даденост, с която можем понякога да се подиграваме ", заключи Чернева.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР