Чувствам се късметлия, музиката e това, което ме запали за

...
Чувствам се късметлия, музиката e това, което ме запали за
Коментари Харесай

Ексклузивно за bTV - Джон Айлсли от Dire Straits, за когото музиката е страст за живот


" Чувствам се късметлия, музиката e това, което ме възпламени за живота. И считам, че тя доста добре ни учи на това по какъв начин да трансформираме пристрастеността си в нещо работещо. " - споделя басиста на " Dire Straits " Джон Айлсли в извънредно изявление за bTV.

Точно музиката го учи да употребява пристрастеността си за работа. " Прекарваш часове след часове да работиш върхu структурата на акомпаниментите и да избираш тоналността. Така е и в живота, само че на друг език. " - споделя музикантът.

През лятото на 1977 година братята Марк и Дейвид Нопфлър, дружно с бас китариста Джон Айлсли и барабаниста Пик Уитърс основават " Dire Straits ". Може би най-близкото изложение за името на групата е " отчайващо състояние ", и е въодушевено от неприятното финансово положение на членовете на бандата по това време. Началото е сложено в лондонско студио, където против 120 паунда записват първата си демо касета, която подават в BBC и се ражда легендата на една от най-емблематичните банди на 20 век. Ексклузивно с басиста на групата Джон Айлсли ни среща кореспондента ни в Обединеното кралство, Васил Христов.

В края на 80-те години на ХХ век рок музиката към този момент господства над музикалната промишленост. Във Англия се появява нова и друга група, която също ще остави ярка диря в рока. Всичко стартира със сингъла " Sultans of Swing " и продължава до края на групата. Джон Айлсли е емблематично име за бандата и признава, че огромна част от това, което е като персона се дължи на пристрастеността му към музиката.

Трудно е да се опише стилът на музиката на " Dire Straits ". В нея има и потиснатост, и лиричност, само че участват и тежките звуци, присъщи за всички рок банди. Джон е създател на доста от частите.

" За мен писането е освен това от работа. На няколко години аз акумулирам нови и разнообразни хрумвания за песни, звуци в които влагам разнообразни страсти. Това е нещо магично като развой и не мога да кажа от къде идва. Прилича на един пъзел и аз се любувам на този развой, да подреждам парченцата от пъзела на верните им места през всичките тези години и това е повода да не преставам. "

Групата става жертва на актуалната кансъл просвета, поради някои от текстовете на песните и заглавията им. Това не тормози Джон, който счита, че всеки интервал от историята оставя своите белези и на това би трябвало да се гледа с почитание.

" Знаете ли, когато имате зад тила си толкоз мощни песни, от които да избираш, е доста мъчно да посочиш една и да кажеш тази е преди онази. Смятам, че всички те имат друго значение за мен. Но за мен " Brothers In Arms " е тази, която се откроява мощно. " - прям е той.

" Brothers In Arms " е и сингълът на най-продавания им албум, който остава в историята като първия в света, от който са продадени над един милион копия на компактдиск.

За актуалния музикален пазар Джон счита, че е като бомбардиране с музика.

" Но сме бомбардирани с голямо количество от нея и е доста мъчно да избереш какво да харесаш. Но хората го вършат и избират да харесват да вземем за пример Били Айлиш или Лана дел Рей. Избират, тъй като музиката им приказва по един или различен метод. " - прецизира музикантът.

Въпреки зашеметяващия триумф, групата се разпада няколко пъти. През 1990 година Нопфлър и Айлсли, дружно с Алън Кларк и Гай Флетчър се събират още веднъж и издават албума " On Every Street " – последният за момента студиен албум на " Dire Straits ".

Три години по-късно – напролет на 1993 – излиза албума " On The Night ", в който са събрани концертни записи на най-големите шлагери на групата и " Dire Straits " още веднъж е разформирована.

" Всички бяхме изтощени, всички бяхме, по какъв начин да кажа, психически разпънати и взехме решение, че е пристигнало време да приключим. Сега съм доста благополучен с това, което върша. " - прям е музикантът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР