Чувствали ли сте някога прекалено усещане за студ, когато менструацията

...
Чувствали ли сте някога прекалено усещане за студ, когато менструацията
Коментари Харесай

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Чувствали ли сте в миналото прекомерно чувство за мраз, когато менструацията ви е напът да настъпи? Вярвате или не, това е по-нормално, в сравнение с си представяте и даже има име - менструален грип.

" Менструален грип " е всекидневен термин, употребен за обозначаване на признаци, които нормално се появяват преди и по време на менструация. Нарича се по този начин, тъй като чувствата са сходни на тези при вирусен грип, обаче не са породени от вирус.

Неразположение, главоболие, настинка, температура и гадене. Първоначално ви карат да мислите, че се разболявате. Отнема обаче единствено няколко дни, с цел да стартира менструалното кървене, което демонстрира, че признаците не са означавали грип. Те съвсем постоянно изчезват незабавно щом менструацията свърши.

Всъщност това не е законен медицински термин. И макар че не е същински грип, може да се почувства като подобен. Тук обясняваме за какво това се случва.

Засега лекарите и учените не са открили сигурно какво предизвиква тези признаци или по какъв начин менструалният цикъл въздейства на имунната система. Ясно е, че няма нищо общо с грипния вирус или други микроби. Най-приетата догадка е, че хормоналните съмнения, през които дамите минават по време на менструалния цикъл, са виновни за всичко. По-специално нещата са свързани с интензивността на естрогена и простагландините.

По време на лутеалната фаза на овулацията, т.е. интервала сред овулацията и началото на менструацията (предменструален период), равнищата на естроген понижават. Това води до възприятие на отмалялост, главоболие, промени в настроението и сензитивност преди менструация.

В същото време се усилва освобождението на простагландини - молекули, които работят сходно на хормоните. Въпреки че са нужни за контракциите на матката и за унищожаване на вътрешната обвивка на матката, в остатък те ускоряват възпалителния отговор на тялото.

Това е моментът, в който се задействат признаци като менструални болки, гадене, диария и общо неразположение. Освен това може да настъпи леко повишение на телесната температура, защото се намесват в активността на хипоталамуса, прочут като термостат на тялото.

Друга причина, обвързвана с менструалния грип, е интензивността на хормоните, които въздействат върху мозъчната химия, което също води до промени в равнищата на серотонин. Като понижава равнищата си, той провокира възприятие на отмалялост, сходно на това при същинският грип.

Няма характерно лекуване за менструалния грип, само че приемането на някои медикаменти и някои промени в метода на живот могат да оказват помощ за управление на признаците. Една от първите ограничения е да опитате болкоуспокояващи без рецепта като ибупрофен или парацетамол. Те оказват помощ за производството на простагландини, което от своя страна понижава подуването, спазмите и болките в тялото.

Диетата може да помогне за облекчение на предменструални признаци, в това число менструален грип. В този смисъл е целесъобразно да приемете здравословна храна с ниско наличие на захар и трансмазнини.

Ограничете потреблението на кафе и кофеинови питиета. Също по този начин намалете потреблението на млечни артикули, като се изключи натурално кисело мляко и някои нискомаслени сирена. Ограничете ултра-преработени храни, защото те са богати на захари, нездравословни мазнини и натрий. Хидратирайте се добре и избягвайте питиета, богати на калории и захар. Най-добрата алтернатива е водата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР