Чувствах се победител, когато арестувахме и пратихме в затвора над

...
Чувствах се победител, когато арестувахме и пратихме в затвора над
Коментари Харесай

Алфонсо Сабела за книгата си „Заразената столица” : Рецепта срещу корупцията все още няма


Чувствах се победител, когато арестувахме и пратихме в пандиза над 1000 членове на мафията, само че в напъните си против корупцията чувствам, че съм претърпял проваляне, не съумях да реализира това,което желаех. Рецепта против корупцията към момента няма.

Това призна пред многочислена аудитория през днешния ден в салоните на книжарница Хеликон-Витоша, на премиерата на книгата си „ Заразената столица ”, с подзаглавие- може ли да се освободи Рим от мафията и корупцията, магистратът Алфонсо Сабела. Тя е на издателство ЕРА и е с превод на Таня Кольовска. На премиерата бе и Н.Пр. Стефано Балди, дипломат на Италия у нас, който поздрави създателя за сложната му и безкомпромисна борба, пресъздадена във втората му книга. Първата „ Ловец на мафиоти ” също е издадена у нас преди 8 година от същото издателство и в нея той разказва включването си през 90-те години, напълно млад, в интервенция „ Чисти ръце ”- най-мащабният отпор на страната против мафията.

Днес по обяд създателят е бил посетител на кмета Йорданка Фандъкова и е останал с убеждението, че тя схваща казуса. Алфонсо Сабела освен написа хубави книги, само че и работи в посоката, към която всички би трябвало се стремим- битката с корупционните практики, сподели в словото си на премиерата Н.Пр. Стефано Балди.

В основата на „ Заразената столица ” е залегнала същинската история на Сабела. Той с хирургическа акуратност, с имена и обстоятелства, разказва времето, когато е назначен за консултант от кмета на Рим и се изправя от упор против системата на бюрокрацията и корупцията.

„ Започнах да послужвам на Рим без подозрения и съмнения. Това ми подари 10 месеца, които сигурно бяха най-напрегнатите в живота ми ”, споделя той. В търсене на смяната във Вечния град Алфонсо Сабела се сблъсква с униженията на мафията, с нагласените търгове, с опита за запазване на големите обществени средства, които с лекост минават в неправилните ръце, с корумпираните и с корумпиращите, с моралното разлагане и със обществената съсипия.

„ Знаех, че приемайки тази работа, описът с враговете ми доста ще се удължи…а що се отнася до мен- платих скъпо този си опит ”, написа той в документалния си роман за събитията от преди няколко години.

И, въпреки всичко, Алфонсо Сабела има своите славни моменти, които крепят вярата му. „ Важното е, че след огромния улов на 2-ри декември 2014 година Рим към този момент не е както преди. От този ден никой повече не може да подценява заплахите, които мафията и корупцията съставляват за Вечния град ”, написа магистратът. В какво се показва това читателят самичък ще разбере…

На премиерата на книгата му имаше доста въпроси към него,повечето свързани с персоналната му мотивация да удържа на мощния напън на корупционните мрежи, за връзката сред българската и италианската действителност,за методите да се противодейства на тази тровеща обществата атмосфера на подкупи, лобизъм и загърбване на закона.

„ В основата на всичко е закона, все пак ”, отговори той. И с болежка призна, че Рим не е мафиотски град, само че е надълбоко подкупен. Невъзможността да се продължава постарому кара десетки хора като него, като прокурора Джовани Фалконе, като следователя и съдията Паоло Борселино, и двамата убити, за жалост, от мафията, да надигат все по-масово глава в отбрана на страната от незаконните кланове.

Книгата на Алфонсо Сабела е с предупреден триумф. Защото визира най- тъмните и затлачени потайности на съвременността. Онези връзки сред незаконния свят и властта, които раждат постепенно корозивната отрова на бедността, отчаянието и публичния неуспех. Като един нов контрольор Катани /от обичаният на доста българи филм „ Октопод ”/, само че оживял от наказването на мафията, създателят почтено и разумно дава историята и опита си на всички, които се сблъскват грозната страна на живота. С вярата да даде повече кураж на хората, тъй като „ когато страната желае тя може да се оправи с престъпността ”./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР