Чуваме най-различни и често противоречиви твърдения за това кое е

...
Чуваме най-различни и често противоречиви твърдения за това кое е
Коментари Харесай

Пет храни, незаслужено набедени за вредни

Чуваме най-различни и постоянно спорни изказвания за това кое е нездравословно и кое потребно, а новите изследвания опровергават част от известните досега. Много потребни за нашето здраве храни през днешния ден носят несправедливо неприятна популярност. Вижте кои са те:

Глутен и пшеница

В последните години глутенът и пшеницата са измежду най-демонизираните артикули. Но десетилетия наред научните проучвания демонстрират, че храните с високо наличие на глутен -  пълнозърнеста пшеница, ръж и ечемик - са витално значими за положителното здраве . Те понижават рисковете от диабет, сърдечни болести, наднормено тегло и рак.

Яйца

Дълго време се твърдеше, че яйцата покачват равнището на неприятния холестерол в кръвта и усилват риска от сърдечни болести. Няма обаче проучвания, които да са открили взаимозависимост сред потреблението на яйца и риска от сърдечни болести.

Основният фактор за повишаване на неприятния холестерол са наситените мазнини.
 яйца Thinkstock/Getty Images
Картофи

Картофите са набеждавани за високата кръвна захар, инсулиновата устойчивост, наднорменото тегло и диабет вид. Но проучване на учени от Харвардския университет направи връзка сред потреблението на картофи и наднорменото тегло, като разгласи, че повода е покачването на глюкозата в кръвта.

Соя

Соята влезе в листата на " рисковите храни ", откакто няколко проучвания откриха нараснал брой случаи на рак на гърдата при лабораторни плъхове, хранени с съсредоточен соев артикул. Но изследванията, проследяващи потреблението на соя при хората, не са разкрили сходна връзка.

Пържени храни

Вярно е, че пържената храна е по-калорична , само че това не значи, че тя е толкоз нездравословна. Ако се пържи в естествено растително масло и се яде умерено, те е не по-малко здравословна. Мастноразтворимите витамини А, D, E и К, както и потребните за сърцето и предпазващи от рак каротиноиди - бета-каротин (в морковите), ликопен (в доматите), лутеин и зеаксантин (в тъмнозелените листни зеленчуци като спанак и лапад) имат потребност от мазнини, с цел да бъдат всмукани.
 пържена храна Thinkstock/Getty Images
Алкохол

Научните проучвания демонстрират, че умерената консумация на алкохол понижава риска от сърдечни болести. А виното има спомагателни преимущества поради огромното количество антиоксиданти.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР