Чували сте да казват за много скрънзав човек, че „цепи

...
Чували сте да казват за много скрънзав човек, че „цепи
Коментари Харесай

Н.В. Стотинката

Чували сте да споделят за доста скрънзав човек, че „ цепи стотинката “. Цепенето на стотинка даже има веществен опит в Габрово, където тя е разграничена тортообразно на четири части. Всяка от тези четвъртинки се назовава „ бодка “.

Но най-новата статистика на Българска народна банка няма по какъв начин да не ви изненада. Сухите числа на централната банка демонстрират, че максимален дял, съвсем една трета в общия брой на разменните монети в обращение имат монетите от 1 стотинка. В момента в обращение са над 715 милиона броя с този номинал.

Защо в страната ни се търкалят толкоз доста стотинки?

Нейно Величество Стотинката от дълго време е изгубила смисъла на платежно средство. При Тато 1 ст. костваха бонбоните "лукче " и „ карамел „ му “. Сега към този момент и лукчето е плебей на инфлацията.

Приложенията на стотинката обаче се множат. Келнери „ подпетват “ с нея маси, с цел да не се клатят. Автомонтьори си вършат от тях шайби, тъй като са от мек метал и добре законтрят. Бабите знаят, че сложена във водата на ваза с лалета, удължава живота им.

Със стотинки може да се играе футбол на маса, а клекнали до дувара хора практикуват хазарт.

С заострен борд на стотинка джебчийките разпарят чанти и якета, с цел да придобият наличието им.

Един лекуваше черни точки по кожата посредством натриване със стотинка.

При огромен напън – скасъно копче на дюкяна примерно, могат да удържат неудържимата панталонна гравитация.

Задължителен брачен признак са. Увиват се в дребни дантелени сакчета – дружно с жито и бонбонки „ Детска наслада “ и булката ги хвърля през рамо - най-вече за наслада на публиката от циганета.

Закъде е сурвачката без стотинка на върха – сред вълната и пуканките?

Стотинката може да бъде веществен притежател и на цивилен митинг. Един "пленник " на топлофикация си беше платил изравнителната сметка с два чувала жълти монети.

Е, стотинката е и метафора. Ако някое момиче няма присъщия за девойките релеф, споделят, че са й като стотинки под балатум.

И по този начин: непаричната стойност на стотинката пораства. Но въпреки всичко в обращение да са над 700 милиона от нея - не е ли необикновено?

Та това са по над 100 стотинки на човек, заедно с пеленачетата.

Решихме да попитаме Българска народна банка, която ги сече, за какво са толкоз доста. Оттам публично ни дадоха отговор, че това количество се поддържало поради пенсионерите, които държали да получават прихода си до стотинка. А по-късно да отделят жълтите монети, великодушно оставяйки бакшиш на касиерката в пощата.

Като спомен от времената, когато едната стотинка беше нещо, а те - нещо ехе-е-ей – младо, крепко, устойчиво, умерено..

И цялостно с очаквания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР