Чували сте, че 40-тата годишнина не трябва да се празнува,

...
Чували сте, че 40-тата годишнина не трябва да се празнува,
Коментари Харесай

Защо 40-годишнината не се празнува?

Чували сте, че 40-тата годишнина не би трябвало да се чества, и несъмнено се чудите за аргументите. Те идват от древността и са свързани, несъмнено, с народните вярвания.

Повечето хора даже през днешния ден са уверени, че в случай че отпразнуват тази своя годишнина, ще им се случи нещо доста неприятно. Освен за тях действителна заплаха грози и околните им. Суеверието е отказало милиони от празненството.

Значението на цифрата 40, което то носи в другите култури, обуславя пропускането на 40-тия празник. Моисей е водел евреите из пустинята точно 40 години, а преди този момент и потопът, посочен в Светото писание, е траял също толкоз дълго.

Поверията относно раждането и гибелта също се свързват с цифрата 40. Когато се роди бебе, то не би трябвало да се демонстрира пред чужди очи 40 дни. На 40-тия ден след гибелта пък за мъртвия се прави помен.

На 40-тия празник гибелта се навърта наоколо и не би трябвало да се притегля. А светлината на свещичките и веселбата би сторила точно това.

В Русия поверието гласи: Отпразнуваш ли 40, няма да доживееш 50. Там недолюбват изключително и 9-тото число и родителите постоянно пропущат този рожден ден на децата си.

 торта дете крайник iStock

В Източна и Средна Азия цифрата 4 се счита за съдбовно. То е еквивалент на цифрата 13 в западната просвета. В лечебните заведения в Азия в адресите и лечебните заведения при номерацията на стаите цифрата 4 и 40 постоянно бива пропускана.

Символизъм може да се открие даже в таро картите. На тях гибелта се отбелязва с буквата М. В еврейската писменост мем дава отговор на цифрата 40.

Съвременната просвета също има своето мнение що се отнася до 40-тата годишнина. На тази възраст настъпват промени в съзнанието. Именно за това в предишното се е препоръчвало избягването на празника, с цел да върви по-гладко пътят на човек.

Наскоро пък стана ясно, че развиването на човешкия мозък приключва точно на 40, а не както се смяташе до скоро - в детството. Формирането на префронталната кора приключва точно в този интервал. Това значи, че до тогава можем да придобиваме познания, които да използваме до края на живота си.

В същото време в предишното продължителността на живота е била по-кратка и 40 години са били една в действителност преклонна възраст. Тялото започвало да старее, заболяванията зачестявали, а организмът все по-трудно се справял. Празнуването на годишнината се смятало за призоваване на приближаващата напреднала възраст.
 7 суеверия с храна  7 суеверия с храна  7 суеверия с храна  7 суеверия с храна
Някои пък са на мнение, че на 40-тия рожден ден ангелът хранител ни напуща и ни оставя сами да се оправяме. В предишното пък се е приемало, че преломната възраст е единствено за мъжете, до момента в който дамите би трябвало да се отрекат от празнуването на 53-тия рожден ден. Днес за всички суеверието забранява 40-тото отбелязване на празника.

По-суеверните не смеят да провокират ориста и са безапелационни, че така и така има прекомерно доста мотиви за празнуване, с цел да рискуват с ваучър за 40-тата годишнина. Някои намират малки врати, а други не обръщат внимание на сходни вярвания.

Психолозите обаче са безапелационни – в случай че у вас има даже грам подозрение, то по-добре пропуснете празника.

Редактор: Росица Костадинова
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР