Чували с пари, арести и тежки репутационни щети: скандалът в

...
Чували с пари, арести и тежки репутационни щети: скандалът в
Коментари Харесай

Скандалът с Ева Кайли: изолиран случай или симптом на сериозен проблем?


Чували с пари, арести и тежки репутационни вреди: абсурдът в Европейския парламент е невъобразим по рода си. Но дали казусът не е последователен? И какво ще предприеме Брюксел?

Ева Кайли и сътрудникът ѝ Франческо Джорджи

На вратата на кабинет № 069 на 12-ия етаж в постройката на Европейския парламент в Страсбург е подложен червен щемпел. До него виси записка с надпис: " Запечатана канцелария, влизането неразрешено ".

В предходни дни в този кабинет можеше да бъде открита, определена от социалистическото обединяване ПАСОК. Но от една седмица нищо не е както преди.

Чували с пари, подкупи и кавги

Кайли е в ареста дружно с колегата си Франческо Джорджи, някогашния евродепутат Пиер Антонио Панцери и лобиста Николо Фига-Таламанка. Джорджи и Пандзери основават дружно неправителствената организация " Борба с безнаказаността ", за която се твърди, че е употребена от Катар и Мароко за пазаруване на политическо въздействие с пари и дарове.
Редакцията предлага
Кайли и нейното обграждане са упрекнати във вземане на подкупи. Белгийските следователи са разкрили чували с пари по време на претърсвания на жилищата им.

Миналия уикенд скандалът стана обществено притежание. Оттогава  е основна за членовете на Европейския парламент и техните чиновници.

Много депутати наподобяват разтревожени. Те осъзнават, че репутацията на тяхната институция е застрашена - институция, която се счита за европейски стожер на върховенството на закона и борбата с корупцията. Това не е първият скандал, обвързван с нелегално присвоени средства и злоупотреби в Европейския парламент - само че никой не си спомня за скандал с подобен мащаб.

Скандалът избухна в сърцето на европейските институции

Израженията на лицата на евродепутатите са вкаменени и мнозина са сюрпризирани, когато председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола за първи път адресира случая в понеделник следобяд.

Християндемократката от Малта приказва за офанзива против Европарламента, против демокрацията и метода на живот в Европа. И го дефинира като евентуална офанзива извън.

Всъщност е тъкмо противоположното: абсурдът се разиграва в центъра на европейската институция. Кайли е една от 14-те заместник-председатели на Екологичен потенциал до съвсем единомислещото ѝ премахване от пленарната зала в средата на седмицата. Бивши депутати и парламентарни чиновници също са забъркани.

Огромен репутационен проблем

Групата на социалистите бързо изключи Кайли. Бе стартирано е вътрешно следствие. Въпреки това се появиха и рецензии към ръководството на рецесията от страна на лидерката на парламентарната група Ираче Гарсия Перез. Според вътрешните ѝ критици тя не управлява добре обстановката и позволява тактически неточности.

В пленарната сесия се чуха малко обвинявания. Ръководителят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер даже приканва абсурдът да не се употребява за партийни политически цели. Опасенията, че е допустимо да бъдат наранени даже личните им редици, явно са прекомерно огромни, а репутационните щети са прекомерно огромни.

В проевропейските парламентарни групи нараства загрижеността, че крайнодесните партии биха могли да злоупотребят със абсурда, с цел да насочат публичното мнение в своя изгода на идващите европейски избори. Затова Екологичен потенциал прави каквото може в тази обстановка и твърди белгийските управляващи в цялостното си подпомагане.

Снимки, предоставени от белгийската полиция, демонстрират стотици хиляди евро, открити в хотелска стая.

Всички законодателни планове, свързани с Катар, са спрени: плануваните визови облекчения за хората, които влизат в страната от емирството, към този момент няма да се реализират. Освен това Народното събрание желае да преразгледа решението за в допълнение отваряне на европейското въздушно пространство за държавните авиолинии Qatar Airways.

Парламентът планува нови правила, които би трябвало да се оправят с казуса

Правилата за лобиране в са относително строги, а представителите на разнообразни организации трябва да бъдат вписани в съответния указател, с цел да получат достъп. По предписание членовете на Екологичен потенциал би трябвало да разгласяват онлайн срещите си с лобисти.

Но корупционният скандал разкрива пропуски в правилника: отсега нататък даже диалозите с държавни представители на страни отвън Европейски Съюз ще би трябвало да бъдат вписвани. Парламентаристите желаят да подават имуществени заявления, да разкриват спомагателните си приходи и да забранят всякакво външно финансиране на своя личен състав и на парламентарните групи.

Досега Екологичен потенциал на процедура се контролираше самичък, а в комисията по нравственос работеха депутати. Скоро външни специалисти ще ревизират дали всички съблюдават разпоредбите. Европейската комисия желае да направи съответното предложение по този въпрос. Зелените и левите в европарламента са задоволени - те от дълго време приканват за самостоятелен етичен орган.

Процесът на справяне със абсурда едвам в този момент стартира, вредите са големи, а пленарната седмица в Страсбург беше доминирана от тази тематика. И до момента в който 27-те държавни и държавни ръководители на Европейски Съюз взимат , Европарламентът е ангажиран със своите проблеми.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР