Чували ли сте за манастира Свети Великомъченик Мина, който се

...
Чували ли сте за манастира Свети Великомъченик Мина, който се
Коментари Харесай

Каква е връзката на Варна с този манастир?

Чували ли сте за манастира " Свети Великомъченик Мина ", който се намира на 7,5 км североизточноот столицата? Днес Sofia24.bg ще ви опише за мястото, където се случват чудеса. Манастирът се назовава " Обрадовски “ по името на бившето село Обрадовци, в този момент част от квартал " Бенковски ". Северно от него преминава Владайската река. В манастира се намира и чудотворната икона на св.вмчк. Мина. Пред тази свята икона хиляди християни насочат своите молебствия към светеца. 

На мнозина от тях се сбъдват желанията за здраве и излекуване. Множество бездетни фамилии се снабдяват с рожба след отправени молебствия към светеца. Свети Великомъченик Мина е изобразен в цялостен растеж, с копие и кръст. Историята за иконата споделя, по какъв начин Светецът се явил в съня на съветския художник Михаил Малецки. В него той му заръчал да нарисува икона с неговия образ и да я занесе точно в Обрадовския манастир.

Историята на манастира е доста любопитна. Според локално поверие през XI век тук е имало огромен християнски комплекс с 40 параклиса, голям брой манастирски здания и духовно учебно заведение, като част от Софийската Мала Света гора. Този комплекс бил разрушени от турците, по време на Османското иго.

През 1927 година към Кръстовден, селяни от Обрадовци, забелязали, че има отломки от остарели зидове. Те решили  да разкопаят, с цел да схванат какви са тези отломки. Оказало се, че това са основи на остаряла черква. Близо до олтара разкрили малко бунарче, иззидано с камъни. Това било аязмо със светената вода. Всички разбрали, че това е манастира св. " Мина ", за който има поверие, че се намира в тази част на Софийското поле.

Мълвата, че е открит нов манастир с аязмо обиколила България. Християните почнали да идват всеки ден тук, с цел да насочат молебствия към св. Мина за протекция и помощ. Те си наливали и от светената вода от аязмото. Вярващите помогнали със средства, с цел да бъде възобновен манастира. С парите създали дървен параклис с икони и кандила. През 1942 година стартира построяването на новия манастирски храм.

На 19 август 1942 година с благословението на софийския митрополит Стефан, енорийският духовник Йордан Митрев положил главния камък на новия храм “Св. Мина ". От 1942 до 1945 година храмът бил построен, измазан и обзаведен. Варненец е основният мaйстор-зидар на храма. Мъжът се споделя Томa Иванов. Иконите на олтара са рисувани от проф. Георги Богданов. Иконостасьт е  направен от Мирчо Радулов и Коста Диноев.

Нa 21 октомври 1945 година храмът е осветлен от новия викарен свещеник на Софийска митрополия - левкийски свещеник Партений. През есента на 1956 година са били положени основите на новия параклис " Св.св безер и чудотворци Козма и Дамян ". В олтара на параклиса е вградено аязмото, с цел да не се замърсява. През 1957 година е станало тържественото освещаване на параклиса. През 1969 година е завършил градежа на двуетажното здание със салон, кухня и стаи за посетители и друга постройка от 50 кв.м. Двете здания са били осветени. През 1996 година е ремонтирана и по-старата постройка. 

Към днешна дата това е един от най-посещаваните манастири в столицата. Свети Великомъченик Мина е един от доста светци, почитани от християните по целия свят. Разцветът на мястото се дължи на даренията на вярващите. Това излиза наяве от многото табелки, ситуирани в границите на манастира. В добре поддържаната градина има доста пейки и беседки. Манастирът в настоящия си тип има три храма – остарелият манастирски храм " Св. Мина “ с чудотворната икона в предверието на храма, и двата нови – " Свети Иван Рилски “ и " Свети Николай Чудотворец “. 

Освен това в двора има и доста постройки, една от които е упоменатия към този момент параклис " Св. Св. Дамян и Козма “. В неговия олтар е вградено аязмото, което е иззидано с камъни, и от което тече светена вода. В двора на манастира има и огнище, където на огромни празници се подготвя курбан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР