Чували ли сте за гравиола? Не?! Време е! Това всъщност

Чували ли сте за гравиола? Не?! Време е! Това всъщност ...

10 ползи от пиенето на сок от гравиола.Чували ли сте за гравиола? Не?! Време е! Това всъщност е захарна ябълка – тропически плод, богат на витамини (С, В1 и В2) и минерали (магнезий, калий, мед и желязо), които укрепват тялото ни. Също така е забележителен и поради високото си съдържание на фибри, което ускорява храносмилателния процес, пише zdrave.to.

Това не е обикновено растение. Вкусно е. И е идеално за приготвяне на разнообразие от сокове и напитки. Освен това е невероятно полезно!

Предотвратява рака
Доказано е, че сокът от гравиола предпазва от рак и всеки друг злокачествен тумор. Притежава и антиоксидантно действие за организма, тъй като помага да се елиминират токсините, които причиняват хроничните и по-тежки заболявания. Ето защо се препоръчва и като природна терапия на редица пациенти.

Идеален за намаляване на теглото
Този плод помага при загубата на тегло, защото съдържа малко калории. Всеки 100 грама съдържа само 65 калории.
За целта са ви нужни: 1 узряла гравиола, 1 и 1/2 чаша мляко, изпарено мляко или вода (375 г), 1 ч. л. индийско орехче, 1 суп. л. ванилия (14.3 г) (по избор), 1/2 ч. л. настърган джинджифил (2.4 г) (по избор) и 1 суп. л. мед.
Обелете плода и го поставете в купа заедно с млякото. Изстискайте го с ръце така, че сокът да се смеси с млякото (тестото между ръцете трябва да се отстрани). Ако смятате, че е твърде сложно, може да го направите и с миксер, но след това трябва да прецедите сока, за да отстраните семената и влакнестата част на плода. След това добавете останалите съставки на вкус. Сокът от гравиола е по-богат, ако го пиете студен или с лед.

Защитава органи и забавя стареенето
Гравиола помага да се предотврати увреждането на нервите и да се поддържа сърцето здраво. Благодарение на високото съдържание на витамин В1 този плод може да ускори метаболизма, а оттам и правилното кръвообращение и кръвно налягане. Освен това съдържанието на витамин В2 е необходимо за производството на енергия от тялото, което кара нервната система да функционира и поддържа сърцето.
Големите количества витамин С в гравиолата я правят и отличен антиоксидант. По този начин тя помага за увеличаване на устойчивост на тялото и забавя процеса на стареене.

Предотвратява грипа
Благодарение на съдържанието си на витамин С, гравиола помага и да се предотврати или предотврати изобщо появата на грип и настинка. Укрепва имунната система и увеличава защитните сили на организма.

Укрепва костите
Благодарение на фосфора и калция този плод е идеален и за осигуряване на адекватно костно и зъбно здраве. Това е силно препоръчително за жени, които преминават през менопаузата, тъй като е отличен начин за защита на костите от плътността, по-малко, отколкото страдат от изчерпване на естроген.

Грижи се за черния дроб
Редовното ядене на този плод е здравословен начин за подпомагане на функциите както на черния дроб, така и на жлъчния мехур. Богатството му на антиоксиданти благоприятства пречистването на черния дроб и помага при процеса на усвояване на мазнините.

Здравословен избор за хора с диабет
Захарите, съдържащи се в този плод, са лесни за метаболизиране и техните съединения помагат в борбата и стабилизирането на шпайкове на кръвната захар. Неподсладеният сок от гравиола е естествен избор за хората с диабет. Тази напитка ще ви осигури необходимите калории, без да променя нивата на захарта.

Регулира чревния транзит
Поради съдържанието на натурални фибри, сокът от гравиола се бори и срещу запек.

Помага при безсъние
Този плод ви гарантира спокоен сън. Препоръчва се и при тревожни или стресирани хора, тъй като съдържа хранителни вещества, които действат върху нервната система като естествен успокоител.

Увеличава енергията
Гравиолата може да бъде и здравословен източник на енергия. Това се дължи на фруктозата или естествената захар, която съдържа.

Източник: petel.bg