Чували ли сте някога за Хонконгския грип от 1968? Той

...
Чували ли сте някога за Хонконгския грип от 1968? Той
Коментари Харесай

Хонконгският грип от 1968 и новият коронавирус- какви са разликите

Чували ли сте в миналото за Хонконгския грип от 1968 ? Той взима 1 милион жертви. Само във Федерална Република Германия умират към 40 000 души. За разлика от в този момент, преди време политиците реагират " извънредно умерено ". Но цената е солена. Вижте коментара на:

Вирусът A(H3N2) се появява за пръв път в средата на 1968 година в Хонконг и през идващите 18 месеца плъзва из целия свят. Тази " забравена " през днешния ден пандемия доближава апогея си в тогавашната Федерална Република Германия през зимата на 1969/70 година. Няма изцяло точни статистики, само че се допуска, че в Западна Германия от нея са умряли 40 000 до 50 000 души. И десетки хиляди в Германска демократична република.

Навремето политиците реагират друго

Малцина през днешния ден си спомнят за тази пандемия, въпреки да има огромни сходства с днешната рецесия от ковид. Причината за това очевидно се крие в другия метод, по който политиката е реагирала тогава и през днешния ден, настояват няколко немскоезични издания.

Списание " Шпигел " написа, че Хонконгският грип е бил най-тежкият от всички претърпени в следвоенна Германия. Вирусът A(H3N2) e довел до затварянето на някои учебни заведения и предприятия през зимата на 1969/70 година, само че мярката била взета не превантивно както в този момент, а като реакция на мощно покачвания брой болести в избран цех или образователно заведение. Изданието твърди още, че за разлика от в този момент, политиците по това време са реагирали " извънредно умерено ". При това обстановката очевидно е била извънредно тревожна в редица европейски страни. В целия свят от този грип умират един милион души, единствено в Съединени американски щати броят на жертвите е близо 50 000.

Франция също е била мощно наранена, там Хонконгският грип взима 31 000 жертви. " Носеха хората на носилки, а положението им беше пагубно - изглеждаха посивели и умираха от кръвоизливи в белите дробове. Грипът засягаше всички възрастови групи: от 20-годишните до най-възрастните ", спомня си френският експерт по инфектология Пиер Деламоника. Неговите мемоари бяха оповестени през 2005 година във френския вестник  " Либерасион ". От описа на Патрис Бурделе, експерт по здравна история от Париж, излиза наяве и това, че по време на пандемията е имало камари от трупове в лечебните заведения и в моргите.

В Германия ситуацията също е било катастрофалн о, леглата в лечебните заведения са били извънредно незадоволителни. В Западен Берлин разполагали ковчезите с труповете в оранжериите на квартал Вединг, както и в градинските центрове на Вилмерсдорф. В Мюнхен имало голям брой инфектирани медици - 30% от медицинските сестри в града се разболели от Хонконгския грип, заради което нямало задоволително личен състав, който да се грижи за болните.

Въпреки всичко преди време политиците показали значително апатия, а медиите съвсем не уведомили за пандемията. Пандемията от Хонконгския грип избухва по време на войната във Виетнам и всеобщия апетит в Западна Африка. Тогава отношението към гибелта е било друго. И политиката е залагала на придобиването на така наречен стаден имунитет. До цялостна карантина и обсада на целия публичен живот по този начин и не се стига.
 грип iStock/Getty Images
" Престъпна немарливост "

В Германия Хонконгският грип стартира да отшумява едвам към 1970 година. Дотогава огромен брой от хората получават имунитет. Някои експерти твърдят, че в страната е била проявена незаконна немарливост, коствала живота на десетки хиляди.

Днес здравето е най-важно. И с въведените ограничения политици и лекари се пробват да забавят разпространяването на новия ковид, до момента в който бъде открита ваксина против него. Има обаче и още една основна разлика сред тогава и през днешния ден: глобализацията. През 1968 на вируса A(H3N2) са му трябвали няколко месеца, с цел да стигне от Азия до Европа и Съединени американски щати. Новият ковид доближи всички точки на света единствено за няколко седмици.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР