Чували ли сте името Дунакс? Това е най-старото име на

...
Чували ли сте името Дунакс? Това е най-старото име на
Коментари Харесай

Знаете ли коя планина се е казвала Дунакс?

Чували ли сте името Дунакс? Това е най-старото име на планината Рила.

Старите имена на Рила

Дунакс

Най-старото име на Рила е Дунакс, Доункас, Донука. Според латинския публицист и географ Страбон това име е обещано от траките през V в. В превод от тракийски значи “изобилие от вода ".

Роула

По-късно славяните назовават планината Роула, което се превежда като “водна планина ". Оттук последователно имено се видоизменя на днешното Рила.

Водите на Рила

Неслучайно нашите предшественици свързват планината с водата. Рила е значим хидроложки възел за страната с извънредно огромен хидроенергиен капацитет, който съставлява към ¼ от целия капацитет на страната. Водните ресурси, които се образуват в рамките на планината, са най-важният запас на чиста питейна вода за близките селища, София, част от популацията на Северна Гърция и европейската част на Турция.

Реките на Рила

От най-високата планина на Балканския полуостров извират едни от най-пълноводните и дълги реки - Искър, Марица и Места. Изворите на доста притоци на тези реки, както и на Струма, също се намират във високопланинските елементи на Рила - Бели, Леви, Прав и Черни Искър, Бяла и Черна Места, реките Белица, Благоевградска Бистрица, Градевска, Изток, Рилска. Реките, които извират от Рила, се характеризират с преобладаващо снежно-дъждовен режим.

Езерата на Рила

Във високите елементи на Рила са се образували доста ледникови езера. Обикновено са ситуирани на надморска височина 2000-2600 метра. Повечето от тях се характеризират с дребни размери, само че хубостта им е несравнима, а водите - кристално чисти. Ледниковите езера в най-високите планински елементи са зародили по време на ледниковите интервали и по-специално по време на кватернера.

Тогава в ледниците има екзарационни процеси, с помощта на които се появяват циркусни езера. Поради тази причина те най-често заемат дъна на циркуси и тераси, които са подбудени от ледници. В Рила има общо към 233 езера, от които 189 са циркусни. От тях общо 35 езера са краткотрайни (образуват се през избрани периоди), а от останалите огромна част са непрекъснати.

Рилските езера се оттичат едно в друго дружно с Рибните, Мусаленските, Урдините, Якорудските, Грънчарските, Валските, Казанските, Джендемските, Маричините, Манастирските, Скалишките, Ропалишките и Чернополянските езера, които също се намират в Рила.

Най-голямо е Смрадливото езеро - 212 дка, което е отпред в класацията сред всички ледникови езера на Балканите. Най-дълго е Горното Рибно езеро - 801 м. Най-дълбоко е Окото (37,5 м), едно от Седемте рилски езера. Най-високо ситуирано е Леденото езеро - на 2715 м надморска височина, а най-ниско - Сухото езеро - на 2045 м.

Седемте рилски езера

Сред ледниковите езера най-известни, живописни и посещавани са Седемте рилски езера. Представляват езерна група, включена в листата на 100-те национални туристически обекти. Намират се в централната част на Рила и включва Горно рибно езеро, Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Долното, Трилистника. Много международни духовни учители показват Седемте рилски езера като един от енергийните центрове на света, паралелно с Мачу Пикчу в Перу и Тибет.

Неслучайно Учителят Петър Дънов избира тъкмо това място за своята паневритмия. За първи път Дънов идва на Рилските езера през 1929 година, а 5 години по-късно стартира да се занимава с паневритмията. Това е цикъл от извършения, сходни на танци, които се практикуват от почитатели на Бялото приятелство на брега на езерата. Всяка година над 2000 души от целия свят идват в Рила за посрещане на Слънчевата Нова година.

Минералните води на Рила

Минералните води са свързани с дълбоките разломни структури на земната кора. В подножието на планината извират горещи минерални извори, измежду които най-известен е този в Сапарева баня. Водата изскача във тип на гейзер с оптималната температура от 101,4 градуса. Това е най-горещият извор у нас и единственият гейзер на Балканите. Минерални извори са открити още в Благоевград, Разлог, Долна баня, Осеново и други, написа Actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР