Чували ли сте, че блокчейнът ще бъде внедрен много скоро?

...
Чували ли сте, че блокчейнът ще бъде внедрен много скоро?
Коментари Харесай

Какво ще означава блокчейн за банките?

Чували ли сте, че блокчейнът ще бъде внедрен доста скоро? Чакайте, какво в действителност е блокчейн? Свързано ли е с биткойн?

Блокчейнът е пробивна технология, която ще промени банковото дело радикално, както и доста други промишлености. Биткойн е електронна валута, която употребява блокчейн за прекачване на средства от една страна в друга. Нека да разберем какво е блокчейн, за какво ще се разшири известността му, какво значи за банковата промишленост и пояснение за това какво е биткойн.

Какво е блокчейн?

Блокчейн е технология, която употребява разпределени бази данни, математика и криптография за записване на транзакции. Мислете за това като за система, формирана от великански счетоводни бази данни, синхронизирани със същата информация за транзакции. Всяка нова финансова транзакция се копира или подрежда поредно като блокчета “Лего ”. Това значи, че на практика е невероятно да бъде хакната, защото е належащо да се изхвърлят милиони бази данни. Добра прилика с блокчейна е Napster, компанията за шерване на музика от връстници през 90-те години на предишния век. Феновете на музиката биха могли да изтеглят файлове за песни на компютрите си от мрежата, само че също по този начин ще споделят своите изтеглени файлове с други почитатели. Все още ли не разбирате? Опитайте да гледате финансови уебинари, както и това малко видео “Какво е блокчейн ” или това по-дълго видео Блокчейн TED Talks с Don Tapscott.

Защо блокчейн ще стане известна технология?

В момента световната финансова система е голяма, само че е доста тромава за прекачване на пари. Но можете да изпращате имейл до всяка точка на света за секунда, прехвърлянето на пари може да отнеме дни или даже седмици, с цел да стигне до нужното място. От финансовите медиатори се изисква да трансферират всяка сума пари, като за всяка има такса за услугата. Тези финансови медиатори по-често са жертва на машинация от останалата част от стопанската система, което води до по-голяма регулация и по-високи разноски за всички участващи страни. Блокчейн ще понижи броя на медиаторите, като в същото време ще усили сигурността, като и двете ще понижат разноските. Блокчейн ще усили честотата на парите, което ще форсира паричния поток и финансовите вложения.

Защо блокчейн има значение за банките?

Блокчейн съставлява за банките нож с две остриета. От една страна, би могло да спести на банките милиарди в брой, като доста да понижи разноските за обработка. Банките са заслепени от опцията да понижат разноските за транзакции и количеството хартия, което обработват. Внедряването на блокчейн би направило банките все по-изгодни и скъпи. Santander, банка, основана в Испания, сложи евентуалните спестявания на блокчейн на 20 милиарда $ годишно. Като опция, опцията за пускане на банка с по-ниски разноски е привлякла доста нови стартъпи на пазара. Банките също закриват своите залози, като влагат непосредствено в стартъп компании.

Според KPMG, през 2016 година финансирането на рисков капитал за световните FinTech компании доближи рекордните 13,6 милиарда $, до момента в който общите вложения във FinTech компании възлизат на 24,7 милиарда $.

Какво е биткойн?

Bitcoin е електронна криптовалута, която употребява блокчейн технология за прекачване на пари. Точно в този момент, един биткойн коства към $1000. Основана е през 2008 година от неидентифициран програмист или група от програмисти под името Satoshi Nakamoto, което евентуално е псевдоним. Биткойн транзакциите се ревизират от мрежови възли и се записват в обществен разпределен указател, наименуван блокчейн. Няма централен депозитар, което го прави децентрализирана виртуална валута. Количеството биткойни ще бъде закрепено през 2020 година на 21 милиона биткойни.

Заключение

Какъв ще бъде резултатът от блокчейна? Предполагам, че фрапантно ще понижи неефективността на финансовия пазар. Банките и финансовите институции ще се възползват от изгодите на блокчейн и ще включват доста от към този момент напредналите, които се ползват от Fintech стартъп компании. Някои от тези нови компании ще станат огромни финансови играчи, тъкмо както PayPal се трансформира в главен състезател с над 10 милиарда $ доходи и 30 милиарда $ активи. Банковите разноски за потребителите ще намалеят и ще има понижаване на измамите.

Ако желаете да научите повече за блокчейна или биткойните, Ви предлагам да следвате основните fintech авторитетни персони като Jim Marous, Chris Gledhill и Spiros Margaris. Те са доста дейни, като споделят доста забавни публикации за блокчейна и биткойните, както и сходни публикации за fintech и изкуствния разсъдък.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР