“Чушката люта, пак люта… от известната народна песен на Стефка

...
“Чушката люта, пак люта… от известната народна песен на Стефка
Коментари Харесай

Яжте люти чушки! Стига сме си правили оглушки…

“Чушката люта, отново люта… ” от известната национална ария на Стефка Саботинова е първото нещо, за което се сеща всеки клиент на единствената у нас люта плантация във варненското село Страшимирово. Отглеждането на най-лютивите чушки на света от 6-годишно занимание се е трансформирало неотдавна в бизнес на семейство Христо и Дарина Родинови. Тези дни берат реколтата и по едно и също време с това подготвят готовата продукция в новия индустриален завод. За първи път вършат сладко от люти чушки – напълно бутиково, и по авторска рецепта на дамата в фамилния тандем. Лютото сладко върви върху калмари, печени сиренца и студени меса и е върховен пилотаж в кулинарията, признават познавачи. Семейството подготвя и над 10 типа сосове, разядки единствено от чисти и натурални артикули, без никакви консерванти, нишестета и добавки. Някои от тях са с мирис на цитрус, който придава самата чушка. В двора на фамилната къща на Христо, който е унаследен градинар, въпреки и моряк по специалност, отглеждат огнената продукция в 4 оранжерии. За заниманието го запалил основният готвач на националите по футбол след Световното състезание в Мексико. На другарска маса Нейчо Нейчев разказал по какъв начин хлапетата в латиноамериканската страна вместо цялостни джобове с джанки носели люти чушки и непрестанно гризели от тях, до момента в който играят, с цел да не ги хваща болест. Децата ядат, аз ли няма да изям една чушка, споделил си топ готвачът, само че до момента в който отхапал, въздух не му останал.
 26-9  26-1  26-4  26-6  26-2  26-3  26-8
“Като разцъках в интернет, се оказа, че това е един необхватен свят на люти чушки, за който в България даже не сме и чували ”, споделя Христо, припомняйки, че на родния пазар доминира единствено нашата джулинска шипка. Поръчал първите семена от Съединени американски щати и по този начин на правилото проба-грешка напълнил една по една оранжериите с екзотичния лютив зарзават. “Докато се научим да ги гледаме, не беше леко, не сме ги приспособявали към нашите условия, а ние се приспособихме към техните условия ”, добавя Дарина.

През селекция са минали 215 сорта от цялостен свят- Мексико, Индия, Тайланд, Карибите, и сега отглеждат близо 70. Сред 3-метровите шубраци в парниците пораства огромната горделивост на фамилията – най-лютата чушка на света до май 2017 г- калифорнийски изкормвач, която те разплаква единствено като я видиш. Има от най-разпространената –халапеньо, името на която идва от град Халапа в Мексико. Според положителните кулинари тя би трябвало да се сервира на шайби, с цел да похават от нея и най-изисканите дами в скъпарските заведения за хранене. Семейство Родинови отглежда инфинити, от която пък едвам оставаш жив. Чушката – трепач е била рекордьор обаче единствено 20 дни, до момента в който излязъл калифорнийският изкормвач. В Hot farm виреят още моруга скорпион, хабанеро –червено, оранжево и шоколодаво, по-известно като парещ ямайски шоколад, нага, индийската бгхут холокия, своеволен ухажор, който вири връх единствено нагоре. Подобаващо място има сръбската лесковачка джинка, наложителна за всички заведения за хранене на западните съседи и за тяхната пикантна скара. На респект е и български морков, който по неразбираеми аргументи у нас го назовават румънката. От него стопаните вършат огромна част от пикантните си сосове. Декоративните люти чушки са в цялото си многообразие – най-красивата в света –боливийска дъга, три сезона, хепи, оранжево и алено знамение, които са най-малко 50 типа и измежду тях има във формата на бразилска морска звезда, на камбанка-орхидея, на гъба, даже и на пенис.

За 8-ми март считам да произведа повече от тях, зарича се с усмивка Христо. Той самичък е основал два свои сорта чушки-огнено люти, едната от типа нага, а другата скорпион. След месец май класацията на чушките по света води Драканов дъх-хибрид, основан в Англия, където живеят доста индийци и ядат супер люто. Христо е пуснал питане и чака да получи семена, с цел да засее и новия рекордьор. Той напомня, че на Острова има лаборатория за проучване на лютевината. Тя се мери по канара, основана от американския фармацевт Уилбър Сковил през 1912г. По нея в случай че нашата джулинска шипка е 8000 сковила, то каролинският изкормвач е 2 млн., а Драканов дъх-2.2 млн.сковила, споделя основният познавач в фамилията.

Родинови са женени от четвърт век,а се занимават със земеделие от 20 години насам- отглеждат разсад за зеленчуци и имат градина от 9 дка. В фамилния бизнес оказват помощ от напълно дребни двете им дъщери. По-голямата от тях-Елена, отглежда към този момент със брачна половинка си в Балчик най-лютивите сортове чушки в две оранжерии. Сестра й Славена учи и работи в София и се прочу с глас и осъществявания във втори и трети сезон на x фактор.

В страните, които са най-топли и ядат доста люто, има 60-70% по-малко ракови болести.Последната наклонност с нахлуването на емигрантите в Европа е също да се яде доста люто, споделя Христо Родинов. Миналата година е бил на Октоберфест в Бремен и на всички места където предложили фамозните си вурстчета с изключение на кетчуп,горчица и майонеза слагали и по една огромна бутилка пикантен сос-явно за профилактика и преграда против болести. Лютата чушка има два пъти повече витамин С в сравнение с лимона и е ужасно потребна, лекува всички заболявания, споделя още стопанинът. Той познава жена, която назад на изказванията, че лютото пречи на стомаха, затворила язва с помощта на постоянната му консумация. Когато човек яде люто се отделят ендорфин и серотонин, хормоните на щастието, както, когато похапва шоколад. Установено е, че 25% от популацията в Европа обича люто, от които 5% ядат брутално люто и са напряко като наркомани, непрекъснато желаят, споделя Христо. Според него няма българско ястие с изключение на кисело зеле или шкембе супа, в което да участва неотменно лютата чушка. Но добре известна е бабината рецепта против простуда и грип- сушена чушка в алено греено вино.

Чушките в фамилната плантация имат дълга вегетация и желаят непосилен труд. Семената се засяват в края на декември. Оранжериите се отопляват цяла зима с котли, като първите 5 дни, до момента в който поникне разсадът, би трябвало да се поддържат 30 градуса, след това се смъкват до 25, а по-късно на 18 градуса. Едва в края на юли стартира да се бере реколтата. Този сезон към този момент затварят цикъла с подготвена продукция, като приготовленията са трудоемки, със мощно парливи изпарения, против които надали не би трябвало противогаз в цеха, а отделянето на семка по семка изисква голямо самообладание и умелост. Инвестициите са лични, вложени са съществени средства. Голям проблем е заготовката, тъй като поръчват бурканчетата от Полша, а капачките от Турция. “ Ако знаехме през какво ще минем, нямаше да се хванем. И в случай че не бяха децата да оказват помощ, нямаше да продължим ”, споделят Родинови. Дъщерите им почнали да оферират продуктите първо в интернет магазин, а неотдавна Hot farm дебютира на фермерския пазар в един от огромните търговски центрове във Варна и към този момент се радва на огромен интерес.

Семейната компания си има към този момент и лого -нарисуван череп, захапал чушка. Hot farm се включи професионално в първото в страната надяждане с люти чушки на Октоберфест, който се организира във варненския квартал “Аспарухово “тази есен. Родинови разбрали за лютата конкуренция, само че домакините считали да обезпечат чушките на кг от нашенската шипка на пазара. Семейството предложило 10 типа от своите чушки и награден фонд от 100 лв.. На финала останали трима да се надяждат с калифорнийския изкормвач. Изяли едвам по една с няколко реда сълзи и сополи и след 2-3 дни се обадили да кажат, че са живи и здрави.

Има единствено един мит за лютите чушки – че се отслабва с тях. Не е правилно, тъй като те подтикват метаболизма, само че усилват апетита, настояват Дарина и Христо от личен опит. Семейството не сяда на трапезата без люто, тъй като би трябвало да тества както чушките, по този начин и готовата продукция, която скоро ще патентова.

Основният бизнес им остава производството на разсад за зеленчуци. Вече добиват и най-скъпото маслодайно растение-безсмъртниче. Казват, че е като лавандулата, която през последните години стартира всеобщо да се отглежда в Добруджа, само че 1 л масло от него потегля от 2000 евро и се употребява в медицината и в най-скъпата козметика. Още не е толкоз известно в България, отглеждат го най-вече на о.Корсика и в Хърватско, само че и у нас предприемчиви млади фермери почнали да търсят разсад. В България има толкоз ниши и в случай че се запретнем да работим и мислим, а да не мънкаме, че Бойко Борисов или някой различен ни е отговорен, нещата ще потръгнат, споделят Родинови. Техният работен ден продължава не по-малко от 12 часа, а заран стартира в ранни зори от 4 часа. Посланието, а и делата им подсещат за фамозната епиграма на Радой Ралин: “Хайде наште! Яжте люти чушки! Стига сме си правили оглушки… ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР