Чумата по овцете и козите е за първи път в

...
Чумата по овцете и козите е за първи път в
Коментари Харесай

Чума по овцете и козите, страшна болест и по хората

Чумата по овцете и козите е за първи път в България. Но едно друго заболяване върлува от дълго време из страната. То върви по хората и за жал е към този момент в доста напреднал етап. Кое е то разказва Ясен Бояджиев за " Дойче Веле България ".

Казват, че чумата по овцете и козите е мощно заразна и доста рискова за тях самите. Но е изцяло безвредна за човешкия организъм, тъй като по никакъв метод не може да го засегне. Въпреки това появяването ѝ в България предизвика изострен припадък на друго заболяване, което върви по хората и е доста рисково за публичния организъм. Тя е тук за първи път, то върлува от дълго време. И е в доста напреднал етап.

" Не имам вяра на никого и на нищо "

Първоначално признаците на чумата рядко се виждат с просто око, до момента в който при човешкото заболяване клиничната картина е ясна без никакви лабораторни проучвания. Ще я видите, щом си пуснете тв приемника: плач, сълзи, обети, боричкане, нервност. Неизменно присъстващата в новините (заедно с подлежащите си на евтаназия кози) госпожа Тодорка Сакалиева от с. Шарково (по-известна като баба или вуйна Дора) непрестанно повтаря: „ Само през натрупа ми! “. Работата в действителност наподобява като на живот и гибел.

„ Вече не знам на кого да имам вяра “, споделя „ баба Дора “. „ Не имам вяра на никого и на нищо “, споделя нейна колежка по орис. Те не имат вяра на локалните ветеринарни лекари, на българската и на френската лаборатория, на Българската организация по сигурност на храните и на европейската, на министерството, на държавното управление, на Европейска комисия и Европейски Съюз... Не им имат вяра и хората, стекли се, непринудено или проведено (в камуфлажни дрехи и с байраци), за „ да охраняват козите “. Не им имат вяра и огромна част от телевизионните фенове. Просто не могат да повярват, че овцете и козите са инфектирани. Нещо повече даже: „ Няма чума! “, споделя един от телевизионните герои в тази сага.

Чума, несъмнено, има. Както и изключения. В един от доста редките телевизионни проблясъци на спокоен разум млад, просветен притежател на (вероятно издигната с европейски пари) съвременна плантация споделя по какъв начин преди повече от месец видял „ клиниката “ на чумата, а ветеринарният доктор и кръвните проби удостоверили диагнозата. Именно неговото стадо е умъртвено първо. И тогава, и в този момент той няма подозрение в правилността на тази мярка, тъй като знае каква е заплахата и какви могат да бъдат последствията.

В страната на " баба Дора "

Те обаче не имат вяра. „ Аз съм горда българка и пазя животните на цяла България “, споделя „ баба Дора “, която не си дава 100-те кози. В реалност обаче гордостта и недоверието ѝ заплашват живота на хиляди пъти повече животни. По думите на един специалист, по този начин „ чумата ще стигне до Видин “. " Явно служат на Европейски Съюз, не на народа ", споделя „ баба Дора " за хората, пристигнали да умъртвят козите. А „ помощниците “ ѝ ги псуват, заплашват и замерват, тъй като на всичко от горната страна били роми. Само че и България е Европейски Съюз. Когато сходна заплаха се появи другаде, неговите правила и институции защищават по същия метод българското отглеждане на животни. Той заплаща за създаване на български ферми и дава помощи за българските селски стопани. Той ще заплати в последна сметка и по-голямата част от обезщетенията за избитите стада. България е част от неговия общ пазар, на който се продава и българското сирене. Ако болестта не бъде пресечена, този пазар (а и освен той) ще бъде затворен и тогава стадата ще изчезнат от единствено себе си.

Мнозина не имат вяра и в това. Но пък имат вяра, че: трепят българския добитък, с цел да улеснят вноса на застояло турско месо; лишават поминъка на българите, с цел да ги прогонят и да населят обезлюдените региони с бежанци (те и упоменатите роми в действителност били афганистанци); чумата е донесена от бежанци от Турция, които по пътя си спели в обори...

Причините за заболяването

И по този начин: заболяването по хората се назовава тотално съмнение - в страната и институциите ѝ, а оттова и в каквито и да било обстоятелства и рационални причини. За разлика от чумата, появила се неизвестно по какъв начин, аргументите за тази болест са ясни. Да стартираме от това, което я прави мощно прилепчива и бързо разпространима. Ситуации като тази са неизбежно мъчителни и конфликтни. Естествено е и всеобщото състрадание към засегнатите. И въпреки всичко - нервността се улеснява доста от същуствуващите на места необразованост и незнание. Освен това има софтуерен фактор - супер умните технологии дават опция за стремително разпространяване на супер нелепости.

Основните причинители на заболяването обаче са други. Първият може да се назова Тежка институционална непълнота. Мерките на Агенцията (по принцип правилни) явно са били предшествани и придружени от безпорядък, небрежност, променчивост и нарушавания на личните правила. Оплетените им (или липсващи) пояснения, които те назовават „ информационен проблем “, граничат с откровена безсловесност и безмозъчност. При това състояние и вдиганите през ден парични обезщетения не могат да оказват помощ. Впрочем, даже и в тази ситуация Агенцията да бе работила съвършено, нещата надали щяха да са доста по-различни. Защото държавните институции толкоз дълго са безхаберничели, толкоз дълго са лъгали и са се гаврили с хората, че доверието към тях от дълго време е сринато.

Втората причина може да се назова Политическа безнаказаност и шарлатанщина.Куп политици се направиха на ветеринари, макар че им е все едно дали има чума или няма. Тя даже им пристигна дюшеш. Пръв надуши „ плячката “ един новоизгряващ националистически план, който се възползва от заетостта (понеже са във властта) на съперниците си на патриотично-популистката писта, с цел да оглави „ съпротивата “.

Веднага по-късно се включи и Социалистическата партия, която в последно време интензивно върти обиколки по същата писта и непрестанно настига и изпреварва всички, в това число самата себе си. Образът на соцлидерката, прегърнала агънце пред телевизионните камери, е съвършената емблема на устременото към властта политическо двуличие. То твърди, че възвръща доверието на „ народа си “. Но в действителност гледа на хората като на стадо овце и доубива доверието. Обикаляйки към „ барикадата “ в Странджа и по жълтите павета в София, в действителност не прави нищо друго, с изключение на да разнася болестта - и по животните, и по хората.

Автоимунно заболяване

Рано или късно ще се оправим с чумата по овцете и козите. С недоверието обаче ще е доста по-трудно. А за публичния организъм то е не по-малко рисково, тъй като го прави некадърен да се оправи с какъвто и да било проблем. Също като при автоимунните болести, за които няма лекуване. При тях хиперактивната имунна система стартира да нападна и унищожава здравите тъкани, кафези и органи. Могат да се приложат препарати, които потискат тази хиперактивност и краткотрайно облекчават признаците. Но пък отслабват имунната система, заради което организмът става предразположен на всевъзможен тип инфекции. Тогава и най-баналните измежду тях усложняват още повече положението на пациента.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР