Чумата по дребните преживни животни е експертен въпрос, но в

...
Чумата по дребните преживни животни е експертен въпрос, но в
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Освен от футбол и политика, всички разбират и от чума

Чумата по дребните преживни животни е експертен въпрос, само че в България, като се изключи че по формулировка всички схващат от футбол и политика, в този момент всички започнаха да схващат и от чума по преживните животни. Това сподели политологът Стойчо Стойчев.
" Здравните управляващи са тези, които издават наставления какво би трябвало да се направи. Има административни процедури, регулативна база, която би трябвало да се съблюдава, и не е работа нито на политическите водачи, нито на омбудсмана или пък на президента да изясняват какви процедури би трябвало да се съблюдават в такива обстановки ", безапелационен бе Стойчев.

Всеки, който се занимава със стопанска активност, би трябвало да знае, че поема прочут риск – болесттите по животните са риск за хората, които отглеждат добитък. В медиите обаче това се съобщи като персонална покруса. „ Все едно се унищожават някакви хора там, цялата тази мелодрама се поде от Корнелия Нинова, от Мая Манолова, от Румен Радев “, разяснява политологът. По думите му, тематиката се употребява с популистки цели:

" В изострената политическа конюнктура, в която се намираме сега, всяка една такава опция се употребява от политическите партии, с цел да се пазят в този случай безусловно популистки позиции. И апропо, всяка една от партиите, които се замесиха, и политическите лица, които се замесиха в този скандал или заеха някакви неуместни позиции – те наподобяват неуместно: президентът да приказва по какъв начин би трябвало да се работи в такива обстановки със инфектирани животни, или пък са в извънредно неуместната позиция да се изясняват за какво би трябвало да убият на хората животните ".

" Това са си изцяло елементарни процедури, по които се работи в такива обстановки. Ако процедурите не харесват на животновъдите в България, тогава те са имали задоволително време тези процедури да ги оспорят по някакъв метод, да потърсят омбудсмана, да кажат: " Ето тук, в случай че има вероятно някаква чума по животните, те ще ни ги избият. Трябва да се промени това законодателство ". Не да се работи реактивно и да вървят по селата. Това е неуместно ", добави Стойчо Стойчев.

От момента, в който се посее семето на разделянето и раздора, могат да се вършат всевъзможни спекулации, счита политологът: " Хората в България явно нямат доверие на институциите, възприемат ги като зложелател и изобщо страната не като нещо свое. Държавата – ето идва да им убие животните, да ги изсели надали не от Странджа и някакви такива неща да прави. Теории на конспирациите всевъзможни кански се въртят. Като разумен човек, доста мъчно бих могъл да допускам, че някой е направил скрит план да обезлюдява Странджа, като изтреби животните, с цел да засели там бежанци. /Някой може да каже, че желаят да се обезлюди Странджа, с цел да се продаде на арабите, да се даде на Ердоган, да се заселят там мигранти и какво ли още не. Всякакви теории може да слушате. В последна сметка там има частни притежатели, които са виновни за личната си земя. Никой няма да им я вземе, с цел да заселва на нейно място някакви хора. Между другото, в Странджа са заселвани хора поетапно – български бежанци от войните, строени са така наречен " ромски къщи ". След това през социализма имаше една огромна стратегия за заселване на Странджа. Тоест страната до момента каквито и ограничения да е предприемала, тя постоянно е заселвала там българи в един по принцип необитаем регион ".

Според Стойчев след проблема с чумата по овцете и козите се постанова изводът, че “един път вечно би трябвало да се реши желаеме ли да имаме ясни правила, които да важат постоянно, или да имаме правила, които да се ползват по изключение “.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР