Чумата е от типа изключително опасни заразни заболявания, които не

...
Чумата е от типа изключително опасни заразни заболявания, които не
Коментари Харесай

Експерт: За чумата се взеха правилните мерки, болестта не търпи компромис

Чумата е от вида извънредно рискови заразни болести, които не търпят компромис по никакъв метод. То влиза за пръв път на територията на Европейски Съюз. Специалистите от организацията са виновният орган по закон, който би трябвало да вземе ограниченията. Те взеха верните ограничения.
Това сподели в предаването „ Референдум” по Българска национална телевизия доктор Мирослав Първанов – ръководител на Асоциацията на ветеринарните лекари за продуктивни животни. След това посочи: " Всички институции се изрекоха по въпроса, само че някак си сякаш се не помни, че в действителност ветеринарните лекари са тези, които носят отговорността, които всеки ден при фермерите, на терен... ".

Нека да уточним първо какво е рецесия, тъй като при 4 хиляди премахнати животни, ние приказваме за по-малко от 0.3% от популацията на овце и кози в страната и към 4% от популацията в Югоизточна България, т. е. мащабът на тази разпродажба е относително стеснен. Това добави Николай Вълканов – шеф на " ИнтелиАгро ", който е специалист по селскостопански политики.

След това конкретизира: Но за сметка на това животните - овце и кози, които живеят в Югоизточна България, които са изложени евентуално на риск от болест, при овцете са 22% от животните в страните, а при кози - 15%, т. е. евентуалните загуби могат да бъдат доста по-големи. "

По тематиката се включи и Юлия Коюнджийска, която е заместник-председател на Асоциацията „ Обединени български животновъди ":. Тя сподели: " Точно оня ден екип на министър Порожанов, когато беше пикът на това заболяване и се унищожиха най-вече животни, участвал е персонално, на място, защото трябваше да бъде едно от формалните лица на Църногорския събор, само че не се появи тъкмо заради тази причина. това не значи, че той е имал безконтролно държание. Бил е на място, видял е какво се случва, водил е диалози. Днес го изясни също и на съвета. "

Шефът на БАБХ доктор Дамян Илиев също се включи в полемиката: „ Дейността по евтаназията на животни в засегнатите региони е спряна " заради спорове не с фермери, а с хора, които участват в огнището ". " Трябва всички да се замислят и да ни оказват помощ, да си оказват помощ на себе си фермерите, с цел да не се разнесе болестта по веднъж, който от време на време е и престъпен, от време на време е и въз основата на страсти, а хората не знаят какво би могло да се случи... "

Симеон Караколев – ръководител на националната Асоциация на овцевъдите и козевъдите пък сподели: " Спасяват се на първо място човешки ориси. Ако приказваме за дейностите на организацията, даже и да са били те пресилени, неочаквани, те са на една работа. Друг е въпросът каква беше организацията от страна на министерството. Защото над организациите има министър, заместител - министри. Това са хората, които би трябвало да вършат връзката сред организацията и животновъдите. Там нямаше такава връзка. Това беше огромният проблем. Затова се стигна до тази ескалация и тя не е стихнала още. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР