Чужди туристи са принудени да плащат по 50 евро само

...
Чужди туристи са принудени да плащат по 50 евро само
Коментари Харесай

Солени цени за здраве за чужди и наши туристи по морето

Чужди туристи са принудени да заплащат по 50 евро единствено с цел да получат рецепта за лекарство. Толкова е цената на лекарите в Слънчев бряг за примитивен обзор, оповестява в. " Монитор ". Рецепта без обзор обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и в случай че желаят да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора.

Ако обаче пациентът би трябвало да се съветва със експерт, то за вторият обзор се заплаща още 50-60 евро, а някъде второто мнение коства и по 80 евро.

В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг има няколко супермодерни поликлиники. Те са оборудвани с последна дума на техниката, само че цените на медицинските услуги са много солени. Таксите за обзор и операции не са оповестени. За ценоразпис с цени на проучвания пък въобще и дума не може да става. Щом някой попита какъв брой ще му коства прегледът с ехограф да вземем за пример, служителките на регистратурите уклончиво заобикалят отговора, като приканват първо да се мине на обзор, а след това лекарят ще реши.

По-благосклонни се оказват в поликлиниките, щом чуят непозната тирада. Цени на услуги обаче още веднъж усърдно се заобикалят в диалога. Сметката с внушителна сума идва едвам след края на всички прегледи и проучвания. Всъщност информация за цените на докторите дават само ужилени пациенти. Чужденци се жалват, че за ехографски обзор поликлиниките в Слънчев бряг им вземали по 45 евро, рентгенова фотография пък коства 40 евро, а скенерът е най-малко 120 евро. Ако на екскурзианта от чужбина се наложи да вика частна кола за спешна помощ, тогава таксата е 50 евро и то единствено в рамките на курорта.

Кръвните проучвания, скенерът и други сходни услуги също се заплащат в допълнение. Сестринските операции - също. Поставяне на една инжекция да вземем за пример коства 10 евро, лекарството се заплаща настрана, настояват чиновници на туроператорските компании. За гипсиране на крайник или ръка пък ортопедът взема най-малко 100 евро.

Цените на оперативните интервенции също се пазят в загадка и постоянно се договарят на място, само че постоянно в четирицифрени суми и наложително в евро. Една елементарна рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника от странство най-малко 150 евро, и то при изискване че не е викал кола за спешна помощ.

Оправданието на лекарите е, че непознатите летовници на практика не заплащат нито стотинка за прегледи и лекуване, тъй като всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали непосредствено на застрахователните компании, които поемали всичко. " Дори постоянно се случва да ни откажат заплащане на лекуване, което сме провели, или да го платят отчасти ", настояват медиците от най-големия ни морски курорт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР