Чужди туристи са принудени да броят по 50 евро само

...
Чужди туристи са принудени да броят по 50 евро само
Коментари Харесай

Лекари дерат с по 50 евро за рецепта на морето

Чужди туристи са принудени да броят по 50 евро единствено с цел да получат рецепта за лекарство. Толкова е цената на докторите в Слънчев бряг за примитивен обзор, оповестява „ Монитор “ след инспекция.

Рецепта без обзор обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и в случай че желаят да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора. Ако обаче пациентът би трябвало да се съветва със експерт, то за вторият обзор се заплаща още 50-60 евро, а някъде второто мнение коства и по 80 евро.

В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг има няколко супермодерни поликлиники. Те са оборудвани с последна дума на техниката, само че цените на медицинските услуги са много солени. Таксите за обзор и операции не са оповестени. За ценоразпис с цени на проучвания пък въобще и дума не може да става. Щом някой попита какъв брой ще му коства прегледът с ехограф да вземем за пример, служителките на регистратурите уклончиво заобикалят отговора, като приканват първо да се мине на обзор, а след това лекарят ще реши. По-благосклонни се оказват в поликлиниките, щом чуят непозната тирада. Цени на услуги обаче още веднъж усърдно се заобикалят в диалога.

Сметката с внушителна сума идва едвам след края на всички прегледи и проучвания. Всъщност информация за цените на докторите дават само ужилени пациенти. Чужденци се жалват, че за ехографски обзор поликлиниките в Слънчев бряг им вземали по 45 евро, рентгенова фотография пък коства 40 евро, а скенерът е най-малко 120 евро. Ако на екскурзианта от чужбина се наложи да вика частна кола за спешна помощ, тогава таксата е 50 евро и то единствено в рамките на курорта. Кръвните проучвания, скенерът и други сходни услуги също се заплащат в допълнение. Сестринските операции - също. Поставяне на една инжекция да вземем за пример коства 10 евро, лекарството се заплаща настрана, настояват чиновници на туроператорските компании. За гипсиране на крайник или ръка пък ортопедът взема най-малко 100 евро.

Цените на оперативните интервенции също се пазят в загадка и постоянно се договарят на място, само че постоянно в четирицифрени суми и наложително в евро. Една елементарна рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника най-малко 150 евро, и то при изискване че не е викал кола за спешна помощ. Оправданието на лекарите е, че непознатите летовници на практика не заплащат нито стотинка за прегледи и лекуване, тъй като всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали непосредствено на застрахователните компании, които поемали всичко.

Българските туристи също са подложени на невъобразим рекет. Цените за тях са много по-ниски от тези за западняците, само че непостижими за родните стандарти. Цената на примитивен обзор при лекар за българи в Слънчев бряг потегля от 40 лева, а меренето на кръвно е 10. За ехографско проучване се заплаща по 30 лв.. Туристите могат да разчитат на безвъзмездна здравна помощ само в незабавните центрове в Бургас и Варна. Там обаче одобряват единствено в случай че казусът в действителност е незабавен и заплашва живота. Ако пипнеш паравирус, причиняващ така наречен летен грип на морето, единствената опция е да се бръкнеш с една-две стотачки, и то единствено да ти назначат лекуване. Ако лекуването изисква инжекции и системи, тогава сметката за настинката набъбва най-малко до пет стотака.

Всъщност цифрите в тайните ценоразписи на докторите по морето са съвсем идентични, само че за чужденците са в евро, а за българите в лв.. Такова е неписаното предписание, което се ползва от години.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР