Чуждестранните валутни резерви на Китай нараснаха неочаквано през юни, подкрепени

...
Чуждестранните валутни резерви на Китай нараснаха неочаквано през юни, подкрепени
Коментари Харесай

Скок на валутните резерви на Китай през юни

Чуждестранните валутни запаси на Китай набъбнаха ненадейно през юни, подкрепени от повишаването на американските държавни скъпи бумаги в миг на солидна неустойчивост на китайските финансови пазари в резултат на засилващите се страхове за комерсиална война със Съединените щати, осведоми БНР.

Китайските валутни запаси се покачиха през юни с 1,51 милиарда $ до 3,112 трлн. щатски $ след техен спад през май с 14,23 милиарда $, демонстрират данни на Централната банка на Китай, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за тяхно намаляване с 10,6 милиарда $ до 3,10 трлн. $.

Държавната администрация, отговаряща за задграничните валути (SAFE), уточни в свое изказване, че известното повишаване на запасите се дължи на ценови промени на финансовите активи, само че без да дава по-конкретни детайлности.

Агенция Ройтерс обаче цитира анализатори да означават, че повишаването на цените на държавните облигации на Съединени американски щати през юни е асъдействало за това покачване предвид на обстоятелството, че американските дългови бумаги образуват огромен част от китайските запаси. Опасенията за международна комерсиална война бяха измежду главните фактори през предишния месец, които доведоха до бягство на вложителите към "финансови активи - убежища ", каквито се явяват дълговите бумаги на Съединени американски щати. Това докара до понижаване на рентабилност на американските облигации и до увеличение на тяхната стойност (на техните цени).

Трябва да се има поради, че Китай е най-големият собственик на американски държавен дълг, макар че през май китайските запаси в облигации на Съединени американски щати се намалиха до 1,182 трлн. $ от 1,188 трлн. $ през април, демонстрират данни на американското финансово министерство. Китай също по този начин има във валутните си запаси и други американски финансови принадлежности, както и дългови бумаги на други държави
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР