Чуждестранните туристи имат 24 часа да напуснат градаВлизат само лекари,

...
Чуждестранните туристи имат 24 часа да напуснат градаВлизат само лекари,
Коментари Харесай

Банско затворен за две седмици

Чуждестранните туристи имат 24 часа да изоставен града
Влизат единствено лекари, снабдители на храна и техници за комуналните услуги

Банско е под карантина за две седмици. През това време се не разрешава влизането и излизането от града. Засега 3-ма от 81 от инфектираните с ковид у нас са от Банско, само че анализът на резултатите демонстрира, че регионът е рискова зона поради преохлаждането на горните дихателни пътища на туристите. Затова се предлага въвеждане на по крути ограничения, а точно възбрана за влизане и излизане на всички лица на територията на града. Лицата с непрекъснат адрес в Банско ще имат време да се приберат до 20 ч. на 18-и март. т.г. Туристите, които са към 200, ще имат 24 часа да си заминат, заяви шефън на щаба за ковид ген. Венцислав Мутафчийски на ексклузивен брифинг в Министерския съвет.

В града ще бъдат отворени единствено питателните магазини, аптеките, банките, бензиностанциите и други публични места. Забранява се излизането по улиците на Банско без основателна причина. Хората ще могат да излизат единствено с цел да си купят хранителни артикули, медикаменти, или да посетят здравните пунктове, банките и бензиностанциите. При потребност незабавно ще се изпращат лекари и незабавна помощ.

Никой не може да напуща и излиза с изключение на товарните коли за доставки на хранителни артикули от първа нужда, чиновници на комунално-битови услуги, здравни чиновници, полиция или пожарна, изясни ген. Мутафчийски.

Разпоредил съм да се подхващат всички ограничения, с цел да се подсигурява осъществяването на заповедта и да съблюдават прецизно ограниченията, сподели вътрешният министър Младен Маринов. И подсети, че напускането на града също се смята за нарушение на карантина и с изключение на санкция нарушителите могат да получат до 5 година затвор. И още веднъж заяви, че се усилват случаите на неспазването на карантина.

В Банско има 200 задгранични туристи, към този момент сме се свързали с посолствата от страните с по-големите групи, заяви външната министърка Екатерина Захариева. И изясни, че те ще имат 24 часа, с цел да изоставен града. За тях ще има специфичен кордон до летището. Курорта към този момент са напуснали 2 групи от Англия, както и израелски туристи.

Мярката се вкарва за период от две седмици, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. И посочи че всички коли, които влизат и излизат от града ще минават през стерилизация.

Ето и заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев:

I. Въвеждам следните противоепидемични ограничения на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 година:

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с непрекъснат или сегашен адрес в гр. Банско, които се намират отвън града могат да се приберат по домовете си в период до 20.00 часа на 18.03.2020 година

3. Изключение от възбраната по т. 1 се позволява единствено във връзка с чиновници на районните здравни инспекции, чиновници на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински експерти от центровете за незабавна здравна помощ или други лечебни заведения.

4. Лицата по т. 1 и 2 се смятат за сложени под карантина с актуалната заповед за период от 14 дни. Същите не могат да напущат домовете си, с изключение на за доставяне с хранителни и лекарствени артикули и за прилагане на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при нужда от здравна помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от здравна помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си доктор, или в случай че нямат подобен с лекарите от „ Медицински център „ Св. Благовещение “ ЕООД, от където ще получат инструкции съгласно случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от незабавна здравна помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват единствено с коли на център за незабавна здравна помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да реализират единствено лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни артикули, бензиностанциите, банковите и застрахователни сдружения, при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия, в това число стерилизация, проветряване и инструктаж за съблюдаване на персонална хигиена на личния състав и недопускане до работа на чиновници с прояви на остри заразни болести.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, единствено в случай че все още в тях има настанени, само че неотпътували туристи, при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия по т. 7.

9. Влизането и излизането на коли обслужващи витално значими браншове като водоснабдяване, електроснабдяване, доставяне на питателните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се позволява единствено през особено основаните пропускателни пунктове и след позволение от органите на държавния здравен надзор и регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

II. Заповедта да се заяви на Регионална здравна ревизия - Благоевград, съответната регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на община Банско и лечебните заведения на територията на гр. Банско за осъществяване и реализиране на надзор върху осъществяването на разпоредените ограничения.

III. Кметът на община Банско да оповести по подобаващ метод актуалната заповед на всички заинтригувани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по член 355 от Наказателния кодекс за неспазване на актуалната заповед. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР