Чуждестранните работници - предимно от Украйна, Молдова и Русия, в

...
Чуждестранните работници - предимно от Украйна, Молдова и Русия, в
Коментари Харесай

Сезонът на "гастарбайтерите"

Чуждестранните служащи - най-вече от Украйна, Молдова и Русия, в курортите по морето през това лято ще образуват 25% от нискоквалифицирания личен състав

Още по тематиката
Кризата с фрагментите по морето става все по-голяма

България ще посрещне повече туристи това лято, а кадровата рецесия в бранша евентуално ще докара до рекорден импорт на служащи

" Чуждестранният служащ не излиза по-евтино на работодателя от българския, само че тези хора са подготвени да работят и по 12 часа дневно. "
Венцеслав Танчев, притежател на хотел в курорта Златни пясъциПо данни на катедрата " Икономика и организация на туризма " във Варненския стопански университет задграничните служащи в курортите по морето през това лято ще образуват към 25% от нискоквалифицирания личен състав. Сезонните работни места ще бъдат заети най-вече от жители на Молдова, Украйна и Русия. Според вицепремиер Валери Симеонов, който следи бранша, водените договаряния са за 4-6 хиляди души общо, само че точният им брой надали ще стане прочут.

Голяма част от тях постъпват на работа, без да употребяват посредническите компании, и по този начин остават отвън статистиката на организацията по заетостта. След като Европейски Съюз анулира визовия режим за страната, това важи изключително за Украйна, която обезпечава забележителна част от сезонните служащи в българския туризъм.

В началото на тази година бяха въведени и нови, облекчени правила за наемане на служащи от така наречен трети страни. В момента процедурата е следната: Работодателят декларира в Агенцията по трудова претовареност желанието си да наеме непознат жител, като преди този момент би трябвало да е сключил с него трудов контракт за интервал, не по-дълъг от 90 дни. Срокът, в който организацията би трябвало да разгласи дали позволява, е две седмици.

Чужд или локален

През един от огромните медиатори за наемането на чужденци у нас – " Турал мениджмънт ", обезпечените служащи за курортите по Черноморието за това лято са към 800. През друга компания - " Ю Ес Би травел ", са минали още 100 единствено за базите в Златни пясъци. Независимо къде ще попаднете обаче, вероятността да се срещнете с " гастарбайтер " не е доста огромна. Те са в кухните, в дребната стаичка на камериерките в дъното на коридора или някъде край задния вход на хотела. Не желаят да беседват, не желаят да бъдат снимани, а в случай че въпреки всичко склонят, упорстват работодателят им да не узнае. Тръгнете ли по противоположния път, получавате безапелационен отвод още на първото управническо равнище.

Според Венцеслав Танчев, притежател на хотел в Златни пясъци, задграничният служащ не излиза по-евтино на работодателя от българския. " Просто чужденците са по-мотивирани и с по-голямо КПД, счита той. Тези хора са подготвени да работят и по 12 часа дневно, а хотелиерите са удовлетворени, че могат да разчитат на тях. "

На напълно противоположното мнение е различен представител на сектора, поискал да не бъде представено името му. Той е изпълнителен шеф на сдружение, което ръководи един от първокласните ваканционни клубове по Северното Черноморие. Твърди, че с

Около закона

Според част от хотелиерите компаниите, занимаващи се с обезпечаване на сезонни служащи за туризма у нас, работят на ръба и даже отвън границата на закона. Те " внасяли " по към 2-3 хиляди служащи на година с изискването, че ще бъдат обучавани, преди да стартират работа. Честа процедура е да бъдат назначавани като " стажанти ", с което се оправдавали по-ниските равнища на възнаграждение.

Това мнение ненапълно се удостоверява в диалога с Петро. Това не е същинското име на младежа от Украйна, който въпреки всичко се съгласява да поговорим, само че единствено " анонимно ". " Уча туризъм и взех решение да поработя в чужбина през лятото. България е близо, когато приказваме, се разбираме, нямам проблеми с хората в кухнята. Сключих някакъв контракт, само че, почтено казано, нямам никаква концепция какво написа в него. А и не ме интересува изключително. Заплатата е релативно добра, а аз по този начин или другояче след месец-два ще си потегли отсам ", описа той.

Според представители на сектора предлагането на работна ръка от някогашните руски републики тази година почнало едвам на 1 юли. Причината е, че тогава стартират ваканциите на студентите в тези страни. Много от притежателите на дребни хотели, изключително по Южното Черноморие, записвали сезонните си служащи в домовата книга като посетители. В края на сезона плащали пътните им разходи до дома. От сходни връзки обаче страда туристическият артикул.

Колко са 1200 лева

" Осигуряването на работна ръка от чужбина евентуално е добър бизнес, споделя Венцеслав Танчев. Работодателите заплащат на медиаторите еднократна комисионна от 320 – 380 лева Към тях прибавете заплата, настаняване, храна и осигуровки. Така в последна сметка разходът за един служащ от Украйна или Молдова постоянно надвишава 1200 лева "

Борислав Иванов от " Ю Ес Би травел " разяснява тези цифри по този начин: " Повечето български младежи отхвърлят да стартират работа против сходни заплати, тъй като ги смятат за прекомерно ниски. Причината е, че те постоянно са подведени от погрешната информация за по-високо възнаграждение в прилежащите страни и затова търсят сезонна работа там. Или напряко емигрират. Всъщност нещата не стоят тъкмо по този начин - една от камериерките, която регистрирахме наскоро, идва от Сърбия. А това, че е потърсила работа у нас, би трябвало да значи, че заплащането за същия труд, което би получавала там, е по-ниско ", заключава той.

Иванов твърди също, че с анулацията на визовия режим за украински жители в Европейски Съюз предлагането на работна ръка от тази страна внезапно е спаднало, до момента в който търсенето й в туризма продължава да пораства. Причината за отлива съгласно него е, че младежите от Украйна към този момент имат повече благоприятни условия за избор на сезонна работа в Европа.

Спорен него облекчаването на режима за пътешестване на жители на Украйна и Молдова в страни от евросъюза има и различен негативен резултат върху туризма у нас. " Сега те към този момент могат сами да търсят работа у нас, като заобикалят посредническите компании като нашата. Но това към този момент рефлектира само в разрастването на сивия бранш на трудовоправните връзки. В нашата компания има профилирана група чиновници, които наблюдават за спазването на изискванията на труд. Тяхно обвързване е да плануват всеки проблем, който би могъл да възникне, с цел да го решат още преди да се е увеличен. При директния контакт на чужденците с хотелиерите и двете страни са изцяло беззащитни в случаите на нелоялни връзки ", показва Иванов

Новите правила

Представителят на " Ю Ес Би травел " счита също, че отпадането на изискването за стаж и подготовка при наемането на работа на чужденци в България също имало по-скоро негативен резултат. " Заради въвеждането на новите правила тъкмо през пролетните месеци, когато се подписват договорите за работа през лятото, при започване на сезона се получи вакуум, тотална липса на обслужващ личен състав, която принуди работодателите да наемат на работа хора без каквато и да е подготовка. "

За други компании обаче нещата не стоят тъкмо по този начин. Според Славка Чукалова от " Турал "

Без кадрови " гръб "

Директорът на петзвездния ваканционен комплекс край Варна гледа към бъдещето на туризма от вероятността на опита си " в славните му години ". "

Младежът от Украйна, който условно нарекохме Петро, не го опровергава. Казва, че не е сигурен дали ще остане в Златни пясъци и през август. Не че бил неудовлетворен, просто желал да пътува на юг. Казали му, че морето там е по-хубаво. А следващата година можело отново да се върне, в случай че не си откри работа в Гърция или Испания.От началото на годината до 7 юли

395 са издадените позволения за непрекъсната работа на жители от 39 страни

105 са за висококвалифицирани експерти, които ще получат " синя карта "

503 заявления са подали работодатели за импорт на общо 2725 сезонни служащи
2534 са от Украйна
68 - от Турция
57 - от Молдова
52 - от Русия

Данните са на Министерството на труда и обществената политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР