Чуждестранни учени, докторанти и студенти ще учат за българския език,

...
Чуждестранни учени, докторанти и студенти ще учат за българския език,
Коментари Харесай

Стратегия: Чужди учени и студенти учат български език и култура

Чуждестранни учени, докторанти и студенти ще учат за българския език, просвета, история, изкуство, а техните краткосрочни специализации у нас или отдалечени образования ще бъдат финансирани по новата национална стратегия „ Развитие и одобряване на българистиката в чужбина “. Стратегията е препоръчана за публично разискване от просветния министър акад. Николай Денков, предава Монитор.

В отчета си той показва, че задачата й е да помогне за превъзмогването на отрицателните настройки и създаване на прелъстителен облик на страната ни посредством усилване на интереса към българистиката като научноизследователска област в чужбина.
Увеличихме двойно приема на студенти от Северна Македония
Субсидираните от страната места за банкет на студенти от Република Северна Македония в български висши учебни заведения се усилват двойно - о...
Прочети повече
В него министърът написа още, че заради новите геополитически действителности в света през последните три десетилетия се следи намален интерес към българистиката и това води до изместването й към периферията на научния интерес от задграничните откриватели. Това е довело до понижаване на интереса към разпространяването и проучването на българските език, история и просвета в чужбина за сметка на тези на други славянски и балкански нации.

„ В резултат на това човешкият запас в региона на българистиката отвън границите на България съществено понижава и от ден на ден млади задгранични учени се ориентират към проучването на други славистични и балканистични профили “, написа акад. Денков. Затова и водеща цел в новата стратегия ще бъде осъществяване на целеви научни проучвания и основаване на стабилно партньорство сред включените в програмата бенефициенти, както и на мрежа от откриватели, включваща както преподаватели от България и чужбина, по този начин и студенти, докторанти и млади учени с интерес към българистиката и нейното разпространение.

Тя ще се извършва 2022-2025 година на три стадия, всеки с дълготрайност 12 месеца. Общият бюджет е до 4 млн. лева За първата и третата година финансирането е от 1,2 млн. лева, а за втората – 1,6 млн. лева

Програмата е разграничена в 4 съществени действия. Първата е обвързвана с разширение и развиване на фрагментите в региона на българистиката. За задачата ще бъдат финансирани до 6-месечни научни специализации на сполучливи млади задгранични учени и докторанти, водещи и одобрени задгранични българисти ще преподават, образоват и организират взаимни научни проучвания с родни учени в границите на до 3 месеца. Предвидени са и действия за създаване на цифрови просветителни и проучвателен стратегии за отдалечено образование на задгранични студенти и докторанти българисти посредством отворени платформи и основаване на взаимна докторска стратегия сред партньорските организации за привличане на млади задгранични българисти.
Ще може да се учи по едно и също време в няколко университета
Две или повече висши учебни заведения да образоват студенти взаимно, както и да бъде въведен статут на така наречен „ планови “ докторанти...
Прочети повече
Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР