Чуждестранни компании наливат най-много пари в търговията в България. Чуждите

...
Чуждестранни компании наливат най-много пари в търговията в България. Чуждите
Коментари Харесай

Чуждестранните инвестиции в България паднаха със 72%

Чуждестранни компании наливат най-вече пари в търговията в България. Чуждите вложения в търговията и ремонта на коли през 2016 година са 154,4 млн. евро, сочат данните на Национален статистически институт. На второ място по привлечени задгранични капитали се подрежда строителството със 115,9 млн. евро. А на трето място е секторът на финансови и застрахователни действия, където непознатите вложения през предходната година са 94,6 млн. евро.

Като цяло задграничните инвестиции в страната през 2016 година са паднали с над 72% по отношение на 2015 година, когато са били 2,534 милиарда евро, сочат данните на Национален статистически институт. Спадът на вложенията в бранша на търговията е с 56%, привлечените средства в строителството се свиват с 36%, а във финансите и застраховането задграничните вложения понижават с 82%.

В редица браншове на стопанската система през 2016 година даже се регистрира не просто спад, а евакуиране на задгранични капитали. Например при интервенциите с недвижими парцели непознатите инвестиции понижават с 96,3 млн. евро. Явно задгранични компании и чужденци са продали парцели в страната, които са купени от български компании и жители. През 2013 година и 2015 година също има отлив на задгранични инвестиции от пазара на парцели, като са изтеглени надлежно 210 млн. и 11 млн. евро.

Отлив на непознати капитали през 2016 година се регистрира и в секторите превоз, депозиране и пощи (-13,9 млн. евро), професионални действия и научни проучвания (-8,5 млн. евро), селско стопанство (-5,1 млн. евро) и обучение (-0,4 млн. евро).

За желанията на задграничните компании при развиването на активност в България приказва и фактът, че през 2016 година непознатите инвестиции в преработващата индустрия са 72 млн. евро, или два пъти по-малко в сравнение с в търговията.

Чуждите вложения в хотели и заведения за хранене през предходната година са 23 млн. евро, което е сериозен растеж по отношение на миналата година, когато са били единствено 3,4 млн. евро. Другият бранш, в който привлечените задгранични капитали нарастват е " Административни и спомагателни действия ", където през 2016 година са вложени 33,7 млн. евро. Това е растеж с 255% по отношение на миналата година, когато в бранша са вложени 9,5 млн. евро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР