Чуждестранната финансова помощ ще гарантира стабилността на резервите на Украинската

...
Чуждестранната финансова помощ ще гарантира стабилността на резервите на Украинската
Коментари Харесай

Резервите на Украйна в чужда валута са стабилни въпреки войната

Чуждестранната финансова помощ ще подсигурява стабилността на запасите на Украинската централна банка, макар че страната се сблъсква с икономическия удар от съветската инвазия. Това съобщи шефът на Украинската централна банка Кирило Шевченко, представен от Ройтерс.

Международните запаси на централната банка са се намалили до 26,8 милиарда $ при започване на май по отношение на 28,1 милиарда $ месец по-рано.

Имаме задоволителен ресурс от непозната валута, макар че държавното управление погасява всичките си отговорности по външния дълг, написа Шевченко в портала " Ен Ви бизнес медия ".

С задоволителна интернационална финансова поддръжка, ще можем да поддържаме запасите на подобаващото ниво и даже да ги усилваме, акцентира той.

Руската инвазия в Украйна, която продължава към този момент трети месец, принуди милиони украинци да изоставен домовете си, докара до скок в цените на питателните артикули и петрола, затвори доста компании и срина износа.

Годишният ритъм на инфлацията може да надвиши 20 на 100 до края на годината, акцентира Шевченко.

Във време на война е невероятно да се избегне повишаване на цените, написа Шевченко, добавяйки, че централната банка ще резервира закрепения си обменен курс като една от ограниченията за надзор върху инфлацията на потребителските цени.

За да се оправи по време на войната, страната ще се нуждае от по-голяма интернационална финансова поддръжка, добави той. Към сегашния миг Украйна е получила над 4,4 милиарда $ интернационална помощ.

Очаква се брутният вътрешен артикул да се свие с най-малко една трета, съобщи банкерът. Икономиката ще се възвърне, само че загубите от войната ще са обилни, написа още Шевченко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР