Чужденците в българското футболно първенство през сезон 2023/24 са 49,4

...
Чужденците в българското футболно първенство през сезон 2023/24 са 49,4
Коментари Харесай

Чужденците в българското футболно първенство през сезон 2023/24 са 49,4 процента

Чужденците в българското футболно състезание през сезон 2023/24 са 49,4 %, което е междинен резултат при проучването на статистическия институт CIES Football Observatory, основан в Швейцария.

Думите на селекционера на националния тим Младен Кръстаич преди контролната среща с Албания, че чужденците в efbet Лига са прекомерно доста и в случай че наклонността се резервира, то българският футбол го чакат черни дни, провокира сериозна дискусия. Освен нормалната лавина от хейт-коментари в двете направления в обществените мрежи, отношение взе и президентът на Професионалната лига Атанас Караиванов. Той поддържа с обстоятелства мнението си, че Кръстаич не е прав и даже изиска уволняване за сръбския треньор.

Проверка в данните швейцарската статистическа компания обаче демонстрира, че наклонността в България по ангажиране на чужденци не се разграничава доста от общоевропейската. И при множеството от изследваните 31-о шампионати индикаторите са сходните.

В интерес на истината, близки резултати до българските са шампионати с много повече финансови благоприятни условия като Унгария, Швейцария и Полша, само че и такива с по-ниско възнаграждение като Словения. Но също по този начин и страни със сходно равнище на футбола, само че с доста по-голям човешки капацитет, каквато е Румъния.

Интересното е, че 45 % от футболистите във френската Лига 1 са легионери. А Франция е страна номер 1 по експорт на футболисти в Европа, както и Световен първенец от 2018-а година, втора на последния Мондиал в Катар и постоянно в топ 4 на Лигата на Нациите. Което демонстрира, че даже 45 на 100 да са легионери, шампионата отново дава футболисти за националния тим, в случай че клубовете си правят работата както би трябвало.

Безспорен номер 1 е шампионатът на Кипър, в който 82,9 % от футболистите са пристигнали отвън границите на острова. Следва турската Суперлига, която в последните години още веднъж покачва равнището си. 71,2 % от футболистите са чужденци, само че това не пречи на локалните клубове да създават гении и да вършат зашеметяващи прехвърляния.

Пресен образец е продажбата на 18-годишния Арда Гюлер в Реал (Мадрид), за който Фенербахче получава за момента 20 милиона евро. Третата страна с най-вече чужденци в Европа е Гърция, като в локалната елитна Суперлига външните играчи са в същия размер – 71,0 %. Но това също не пречи да се вадят качествени локални топ-играчи. Идната зима или най-късно през лятото 19-годишният Янис Константелиас от ПАОК най-вероятно ще смени Солун с някое от европейските топ 5 шампионати.

Английската Висша лига е на 4-о място с 64,6 % чужденци, само че тази численост нито отслабва националния тим, нито лишава страната от бъдещи гении, идващи от академиите. Същото може да се каже и за северните съседи от Шотландия, които имат 64,5 % импорт на играчите, само че националният им тим беше един от първите, които си подсигуряваха присъединяване на Евро 2024.

Близката среща на унгарския народен тим по футбол с българския от тази пролет даде ясна визия на почитателите какво съставляват " маджарите " на терена. Но в локалното състезание чужденците са 47,1 %, което по никакъв метод не понижава класата на националния отбор. Същото е и за много по-богатата Швейцария, чиито клубове разчитат на 47,9 % футболен импорт. Но националният тим към този момент чака жребия за идващото Европейско състезание.

В българското състезание неоспорим номер 1 е тимът на Берое, придобиващ специфична популярност поради чужденците, които идват с помощта на новия притежател Ернан Банато. Старозагорци разчитат на 81,9 % външни футболисти, следвани от ЦСКА с 81,4 и Лудогорец със 79,8. Следват Ботев (Пловдив) със 73,3 и Левски (София) с 61,8. На противоположния полюс са Етър (13,6) и Славия (20,4).

По отношение на възрастта на футболистите българското състезание също е в съвсем съвършена позиция. Категорично не може да се каже, че играят ветерани, а в противен случай – играчи в най-хубавата възраст за футбол.

Футболистът от efbet Лига е на 26,3 години, като много най-старите футболисти са в Кипър (28,6) и Гърция с 28,5. Следват Турция - 28,2, Румъния (27,5), следвани от Полша (27,1) и Унгария, Израел, Русия, Германия и Чехия с възраст 27,0.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР