Чужденците, които избират България за лятната си почивка, прекарват по-продължителна

...
Чужденците, които избират България за лятната си почивка, прекарват по-продължителна
Коментари Харесай

Чужденците на по-дълги и по-скъпи почивки от българите

Чужденците, които избират България за лятната си отмора, прекарват по-продължителна почивка от нашенци. Освен това заплащат и по-скъпо за нея, тъй като отсядат в по-добри хотели. От което следва и че оставят повече пари на туристическия отрасъл у нас. Такива заключения могат да се създадат от оповестените от Националния статистически институт (НСИ) данни за броя на нощувките, осъществени у нас през август.

Спрямо същия месец на 2016 година те се усилва общо с 6.3% и доближава съвсем 1.257 млн. Броят на пренощувалите чужденци пораства със 7.5 на 100, а на българите – с по-бавни темпове – 4.6%. Гражданите на други страни са и по-голямата част от клиентите на хотели, хижи, квартири и така нататък От общия брой на отсядалите през по-миналия месец 762.8 хиляди са чужденци, а останалите 493.9 хиляди - нашенци.

През август българите са осъществили приблизително по 3.3 нощувки, до момента в който при чужденците те са над два пъти повече – по 5.7. Паралелно с това жителите на други страни несъмнено избират по-скъпите хотели. 63% от тях са избрали да отседнат в такива с 4 или 5 звезди, до момента в който делът на българите, избрали лукса, е много по-малък – 23 на 100.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през август 2017 година, е близо 5.95 млн. или с 1.9% повече в съпоставяне със същия месец на миналата година. Най-голямо нарастване на нощувките (с 3.8%) се следи в евтините места за настаняване с 1 и 2 звезди. Въпреки това обаче там са регистрирани и най-вече празни кревати. Капацитетът на 1 и 2-звездните хотели е бил напълнен на 43% през август. Този на 3-звездните – 61.2%, до момента в който при най-луксозните и скъпи места за настаняване 76.4 на 100 от легловата база е била заета.

От Национален статистически институт регистрират и нарастване на приходите от нощувки. През целия август 2017 година те възлизат на 323.7 млн. лева което е с 8.3% повече спрямо преди 12 месеца. Освен това е записано нарастване на приходите както от непознати жители - с 9.3%, по този начин и от български жители - с 4.0%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР