Чужденци от държави извън ЕС закърпват дупката за сезонни работници

...
Чужденци от държави извън ЕС закърпват дупката за сезонни работници
Коментари Харесай

Трайна тенденция: Над 6500 чужденци работят в морските ни курорти това лято, най-много са украинците

Чужденци от страни отвън Европейски Съюз закърпват дупката за сезонни служащи в морските ни курорти. Тенденцията е изключително забележима това лято - над 6500 чужденци са наети на работа от май до момента.

От години хотелиери и ресторантьори се оплакват, че мъчно намират чиновници за летния сезон. И решението сякаш е открито: импорт на личен състав от Украйна, Молдова, Киргизстан и други

Можете да ги видите да ви обслужват в хотелите и заведенията в Албена, Слънчев бряг, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Приморско. Много шефове там наемат главно непознат личен състав, а говорещите български са единствено в администрацията или при директното обслужване на клиенти. За чиновниците, идващи от така наречен трети страни (т.е. отвън ЕС), владеенето на български не е наложително. Обикновено това са млади девойки и момчета, които приказват съветски и английски.

6518 чужденци от трети страни са регистрирани за сезонна претовареност (до 90 дни) у нас това лято, оповестиха пред OFFNews от Агенцията по заетостта. 110 души пък са пискали право да работят тук за по-дълъг интервал - не 90 дни, а до 9 месеца.

Най-много от сезонните служащи, близо 5500, са от Украйна. 675 са от Молдова, 151 - от Киргизстан, 107- от Русия, 97 от Македония.

Идващите на сезонна работа в България работят като камериерки, сервитьори, бармани, рецепционисти, готвачи, помощник-готвачи, кухненски рбаотници и други Засега са съсредоточени съществени в морските курорти.

Колко получават?

Чуждите жители у нас следва да бъдат обезпечени с условия на труд и възнаграждение, които не са по-неблагоприятни от тези за българските жители в съответната категория труд, напомнят от Агенцията по заетостта. Това значи, че заплатите на чужденците са съобразени и с тези на българите в бранша.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР