Чужденецът работел на компютъра си от кемперГражданин на Молдова, издирван

...
Чужденецът работел на компютъра си от кемперГражданин на Молдова, издирван
Коментари Харесай

Хакер крие педофили, хванаха го под връх Ком

Чужденецът работел на компютъра си от кемпер


Гражданин на Молдова, търсен в цяла Европа за компютърни закононарушения, свързани с детска порнография, се крил над месец в горите под връх Ком. Окръжният съд в Монтана реши хакерът да бъде екстрадиран в Кралство Нидерландия, от където има европейска заповед за арест.

37-годишният Александру Осаджий от Молдова е задържан на 16 май при акция на отдел “Киберпрестъпност ”- ГДБОП и нидерландската полиция.

Чужденецът бил паркирал кемпера си в местността “Горната кория ” над Берковица. Оттам с компютъра си предоставял на интернационална тайфа анонимизиращи хостинг услуги, с цел да прикрие незаконната им активност.

Според прокуратурата на Ротердам незаконната група разпространявала материали със полова употреба на деца, предоставяла интернет запас за осъществяване на други закононарушения и пране на пари. Разследването против интернационалната тайфа е траяло три години. Собственикът на двете компании е задържан в Тайланд, а техническият админ на уеб страницата Алаксандру Осанджий е арестуван под Ком.

Пред магистратите хакерът съобщи, че не желае да бъде екстрадиран. Съдът обаче реши, че европейската заповед за арест дава отговор на всички условия, а закононарушенията, за които Осаджий е търсен, са тежки нарушавания на закона и у нас. И постанови той да бъде екстрадиран. Ако решението не бъде обжалвано в петдневен период, до 10 дни по-късно молдовецът ще бъде изпратен под стража в Нидерландия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР