Чухте ли какво каза Тръмп за стената? Всъщност си разправя

...
Чухте ли какво каза Тръмп за стената? Всъщност си разправя
Коментари Харесай

Смъртта на умерената политика

Чухте ли какво сподели Тръмп за стената? Всъщност си разправя същите към този момент съвсем дежурни неща, на които никой не обръща внимание, а единствено до преди година ни оставяха със зяпнала уста. А Бърни Сандърс, американският сенатор, който се бори против Хилари за номинацията за президентски претендент на демократите през 2016-та и е един от евентуалните претенденти през 2020-та, отразихте ли, когато отново се разгласи за удвояване на минималните заплати в Америка от сегашните $7.25 на час на $15 до 2024-та? Не? И аз не го проследявам доста към този момент - просто потърсих небрежно в Гугъл каква ляво популистка концепция е предложил неотдавна и открих това.
Последните години ме убеждават в следното: умерената политика и изпълнимите политически обещания са пред своя край. Световната политика се отдаде на радикални и фрапантни оферти, тъй като те са единствените, които подсигуряват електорат. Но всичко това има доста по-дълбоко и исторически пояснение.
Да се върнем малко обратно, когато през началото на 19-ти век става известна разпространяваната от Томас Карлайл доктрина за Великия Човек. Теорията твърди, че велики хора като Наполеон, Шекспир, Жан-Жак Русо и Мартин Лутър, посредством задачите си и дейностите за реализирането им, въздействат на развиването на целия свят и го бутат в посоката, която знаем от историята. Няколко десетилетия след оформянето ѝ, Толстой написа във „ Война и мир “, че Наполеон даже и да е заповядал на своята Grande Armée да не се бие със изпречилата им се пред Москва съветска войска, бойците му са щели да се разпалват и да се бият с руснаците все пак. Той отхвърля тази доктрина като споделя по доста по-елегантен метод една повтаряна и до през днешния ден фраза - че не политиците са основните настоящи лица на международната сцена, а са по-скоро инцидентни изразители на доста по-сложни и преплетени публични настройки и трендове.
Обратно в съвремието - гибелта на Джорж Буш-старши на 30-ти ноември алегорично означи гибелта на умерената, следвоенна политика в Америка. Джордж Буш беше последният определен през 1988-ма президент, служил в армията по времето на Втората международна война, който опитваше да прокарва нови закони посредством двупартийно лобиране пред леви и десни, и който целеше, когато беше определен, да направи загрубяващата американската политическа система „ по-мека “ и „ по-нежна “ както се изрази самичък във встъпителната си тирада. За жал не съумя, само че не тъй като не опита, а тъй като президентите са просто артикули на времето и системата, в която са определени.
Защо Буш беше подобен? Понеже той, както и американските президенти и руски партийни водачи след Втората международна война и почти до края на Студената война, постоянно имаха едно на разум - че нова световна война би трябвало да се предотврати при всички случаи, защото съвсем всеки от най-високопоставените политици до най-обикновения човек би бил обиден от нея. Вероятно философска заслуга има и екзистенциализма на Сартър, който споделя че всеки субект има заслужени права съгласно действията си, а не съгласно групата, от която произлиза. Това са особени времена: по едно и също време са надвиснали всички рискове на Студената война, съдбоносни разделения и стоманени пердета, тлее непрестанно напрежение: само че в това време са и интервал на компромис и развиване към по-мирно общество, което е извлякло въпреки всичко някакви поучения и страхове от апокалипсиса на Втората международна война. Призракът на заличаването припомня даже на най-агресивната политика, че грешките на предишното не би трябвало да се повтарят.
Днес обаче тази парадигма се промени. Ужасите на войната се не помниха. И стана още веднъж допустимо да се поляризира от ден на ден, да се минава през рисковия борд на „ ние “ и „ другите “, да се слиза до онази рискова и нападателна политика, която преди време евентуално е предиздвикала Айнщайн да каже " Не знам с какви оръжия ще се води Третата международна война, само че Четвъртата ще е с камъни и дървета ".
Какво общо има това с Доналд Тръмп? Като млад е избегнал наложителна военна работа с помощта на връзките на родителите си и сигурно не е от тези видове едновремешни политици, които знаеха какво е война и каква е заплахата от нея. Тръмп беше определен поради платформата си от извънредно десни и радикални решения на проблеми, съществували дълго време – стена на границата с Мексико за имиграцията, завършек на комерсиалните контракти с доста страни и цени върху евтините артикули идващи от там, както и ограничаване на американските дотации в чужбина за понижение на дълга на страната.
Идеите на Тръмп, като тази за стената, която евентуално бе подбудена след следващия му неприятен призрачен сън, че мексиканците му ограбват трудно-спечелените парички, звучат безусловно разумни на половината американци дали своят вот за него, и радикално-екстремни за другата половина, което и поражда съпоставяне с Хитлер. Но всеки политик знае, че е по-добре по този начин: полярното разделяне ти подсигурява мощно наличие на трибуната. Никой нямаше да обърне внимание на Тръмп днешно време в случай че беше споделил „ някои мексиканци са нарушители и е хубаво да се предпазим “. Трябваше да е или дясното „ всички “ или лявото „ никои “.
Политиката на Америка, и по правилото на тангентното мислене, тази на Запада, се радикализира със забравянето на войната, и се клати безумно на дясно и на ляво, като съвсем не се стопира в умерената среда. Когато демократите на Обама взеха законодателната и изпълнителната власт, те бързаха да прокарат колкото се може повече леви закони, без да се замислят доста над това, че отчуждават десните. Обратното е също безусловно правилно в този момент при Тръмп. И за това са отговорни хората, а не политиците дали им просто публичност. Проблемът се задълбочи и от интернет и увеличаващата ни се потребност за онлайн внимание, която постоянно задоволяваме като поддържаме и пазиме отзиви, които не бихме изразили пред лицето на други хора. Начинът да бъдеш видян - от елементарния човек, до мощния политик, изисква една-единствена маневра: да бъдеш рисков. Да нагнетиш до край един спор. Колко дълго ще продължава това? И дали 21 век няма да повтори грешките на предишния? Предстои да разберем - уповавам се не когато е станало прекомерно късно.
Автор: Боян Кърковски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР