Чух много приказки през последните дни за това, че съм

...
Чух много приказки през последните дни за това, че съм
Коментари Харесай

Мая Манолова към политиците: Помогнете на майките на деца с увреждания и подавам оставка, за да сте спокойни

Чух доста приказки през последните дни за това, че съм застанала зад майките и заставам зад тях поради кариерни цели, имидж, краткосрочни политически цели. Искам на всички тези, които явно са разтревожени и обезпокоени от рейтинга ми в обществото, желая да кажа, че съм подготвена на всички обезпокоени да им предложа успокоителна замяна - те да застанат зад законопроекта, който желаят майките, да обезпечат поддръжка за този законопроект, да бъде признат по най-бързия метод, по-късно да застанат зад други закони, които сякаш поддържат против свръхправомощията на банките и персоналния банкрут - и в подмяна ще получат моята оставка, с цел да са спокойни. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия националният омбудсман Мая Манолова, като посочи, че с тези думи се обръща към всички, които не са подкрепили оферти от нея законопроект за персоналната помощ, написа novini.bg.

Законопроектът, който написахме дружно с майките, не получи поддръжка. Стана ясно, че техният проблем, който ги изкара на палатки, няма да бъде решен. Беше изработен опит от присъстващите да унизят майките с разнообразни изпуснати реплики. Целта беше да стане ясно, че статуквото в политиките за хората с увреждания ще бъде непокътнато, съобщи Манолова.

Майките излизат на митинг поради обстановката в този бранш. Сега за политиките в бранша се наливат 169 млн. за асистентски услуги, които се дават на 11 158 души. Има листи на чакащите, има хора, които не могат да се доредят до тази услуга – тя е на планов принцип, критериите са разнообразни в другите общини, има общини, които не дават тази услуга. И всичко това – против 169 млн. лв.. Това са парите, които се харчат сега – големи пари на българските данъкоплатци. По законопроекта за персонална помощ единствено с още 105 млн. лв. асистентски услуги ще получават 77 000 души, а също така шще имат право да аплайват всички до 500 000, като кандидатстването ще бъде по самостоятелен симптом, уточни омбудсманът, като акцентира, че сега статуквото е дискриминационно – до услугата могат да се доберат едвам 11 000 души.

Манолова разяснява и случая с президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов, който си изпусна нервите на съвещанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник и се разкрещя на майки на деца с увреждания да се засрамят и да спрат да ги " разхождат по улиците ". Не знам какво стои зад това говорене - пристрастия, страхове, зависимости, само че то е неприемливо, освен това беше казано със пристрастеност. Много се надявам синдикатите да насочат тази пристрастеност в отбрана на хората, които имат потребност, а не против тях. Бях сащисана по време на съвещанието, познавам тези хора в друга светлина. Нямам пояснение за изпуснатите нерви, съобщи националният омбудсман.

Ще заставам зад протестиращите майки до дъно, тъй като това е една обективна идея. Сегашната обстановка е дискриминационна и разделя хората с увреждания. Този закон не взема решение всички проблеми, само че е първото камъче, което би трябвало да бъде обърнато, с цел да се усъвършенства живота на тези хора. Настройването на хора против хора убива солидарността в обществото, лишава ни най-важната функционалност – да бъдем индивиди. От кого да стартираме, в случай че не от децата с увреждания, сподели още Мая Манолова.

По думите й общественият министър Бисер Петков не е поел отговорност по време на разискването на закона за персоналната помощ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР