Чугунени боларди или колчета най-вероятно ще сменят „перките на акули“

...
Чугунени боларди или колчета най-вероятно ще сменят „перките на акули“
Коментари Харесай

Чугунени колчета ще заменят „акулите“ по „Графа“

Чугунени боларди или колчета най-вероятно ще сменят „ перките на акули “ по ремонтиращата се ул. „ Граф Игнатиев “, заяви основният проектант на София Здравко Здравков, представен от БГНЕС.

„ Ще търсим опция за основаване на различен вид ограничители, които са свързани с историческото завещание на София. Прочуваме вероятни решения от подобен вид чугунени боларди с височини 40 и 60 см. В момента, в който имам образци, ще ги показва пред комисията по архитектура и да се вземе дефинитивно решение “, съобщи основният проектант и добави, че проектантът е предложил да се слагат кабъри от неръждаема стомана, които са много ниски, към 5 см.

Тези оферти ще бъдат показани идната сряда по време на съвещанието на комисията по архитектура. Здравков разяснява, че имало и предложение да се сложат ниски ограничители, само че съгласно „ Пътна полиция “ това не е положително решение, тъй като при сняг няма да се виждат и още веднъж ще има заплаха за пешеходците.

„ Съгласно закона за придвижване по пътищата има условие да има физическо разграничение на трамвайното трасе от пешеходната зона. Трамваят с изключение на, че върви по трасе има своя динамичен габарит. Той е 30 см от крайната проекция на трамвая. В тази зона не би трябвало да минават пешеходци. Трамваят има огледала, от време на време той може и да се наклони и да стане случай. Водещият аршин при избора на тези ограничители ще бъде сигурността и да е ясно къде е трасето на пешеходците и трамвая “, съобщи архитектът и сподели, че ще създадат всичко допустимо, с цел да не се позволява случай с блъснат човек от трамвай. Очаква се премахването на перките да стане до края на месеца, като по едно и също време с това ще бъдат инсталирани новите ограничители.

На 12 март следващ човек се спъна в гранитните блокчета около трасето на трамвая. Мъжът се спъна в „ перката на акула” и падна. Граждани му се притекоха на помощ. Това стана няколко часа откакто кметът на София разгласи, че гранитните блокчета по улицата ще бъдат заменени.

Въпросните ограничители, станали известни като „ перки на акули “ бяха сложени по искане на „ Пътна полиция “. Поводи за недоволства от страна на жителите бяха както “перките” по трасето на трамваите, по този начин и погрешно подредени плочки, стърчащи кабели и тръби. В края на предходната година поради проблеми с ремонта и сменена шумопоглъщаща поставка, в процеса на ремонта, оставка подаде заместник-кметът по превоз в Столичната община Евгени Крусев. Прокуратурата стартира следствие за „ длъжностно закононарушение, обвързвано с нарушаване на Закона за публичните поръчки “, съобщи организацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР