„Чудотворното лекарство“ за отслабване Ozempic под лупа на фона на твърдения за риск от самоубийство

...
Ню Йорк, Съединените щати – Рей Нишър от Толедо, Охайо,
Коментари Харесай

Ню Йорк, Съединените щати – Рей Нишър от Толедо, Охайо, се бори с теглото си, откакто беше дете.

„Спомням си пазаруването в отдела за дрехи на хъски с майка ми като дете“, каза Нишиор пред Al Jazeera. „Бях тормозен като дебелото дете в училище.“

Дори когато Нишьор отиде в армията, той се бореше да отслабне.

„Бях на по-тежката страна във флота, дори след учебния лагер“, каза той.

За Niscior пристигането на Ozempic, рекламиран като чудодейно лекарство за отслабване, изглеждаше като промяна на играта.

Приемайки лекарството за диабет заедно с подобрена диета и упражнения, той загуби повече от девет килограма (20 фунта) от 36-те, които натрупа след напускането на флота.

Радостта на Нишьор обаче беше краткотрайна.

Niscior, който страда от ADHD и хронична депресия, установи, че психичното му здраве рязко се е влошило, докато е на Ozempic.

„Започнах Ozempic и беше почти като напредък, който постигнах в терапията, и всички тези неща някак спряха“, каза Нишиор.

Niscior каза, че психическото му състояние само се е влошило с увеличаването на дозата Ozempic.

„Просто имах много безнадеждност“, каза той. „Имах много идеи за самоубийство, каквито никога преди не съм имал. Никога, никога не съм искал да се самоубия. Никога не съм се чувствал така, сякаш искам да умра.“

След спиране на лечението с помощта на специалист по психично здраве, психичното здраве на Niscior се нормализира.

Опитът на Niscior не е единственият подобен случай.

Клинични изпитвания

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ е получила повече от хиляда доклада за неблагоприятни странични ефекти върху психичното здраве, свързани с класа лекарства, известни като GLP-1 агонисти, към Системата за докладване на нежелани събития (FAERS) на FDA.

През март броят на докладите в базата данни беше около 50.

Докладите до FAERS не са проверени за определяне на причинно-следствената връзка, но могат да осигурят ръководство за потенциални тенденции, заслужаващи последващо проучване от медицинските органи.

Както FDA, така и датският производител Novo Nordisk посочиха, че нито Ozempic, нито неговото сестринско лекарство за отслабване Wegovy са показали повишен риск от суицидни идеи или поведение в клинични изпитвания.

Нито едно от лекарствата не носи предупреждения за суицидни мисли в Европа или Обединеното кралство, въпреки че регулаторите и в двете юрисдикции разследват съобщения за неблагоприятни ефекти върху психичното здраве.

В САЩ Wegovy, който е специално одобрен за отслабване от FDA, носи предупреждение към професионалистите да наблюдават за суицидни мисли и да преустановят лекарството, ако е необходимо.

Ozempic, който е одобрен само от FDA за лечение на диабет, не носи такова предупреждение.

В момента се провеждат няколко проучвания за оценка на ефектите, които агонистите на GLP-1 могат да имат върху хора с предшестващи психични заболявания.

Изследователи от университета в Торонто проучват въздействието на лекарствата върху голямото депресивно разстройство, докато екип от университета в Копенхаген проучва ефекта върху шизофренията.

„Данните за безопасност, събрани от големи програми за клинични изпитвания и постмаркетингово наблюдение, не са показали причинно-следствена връзка между семаглутид или лираглутид и мисли за самоубийство и самонараняване“, каза говорител на Novo Nordisk пред Al Jazeera.

„Novo Nordisk непрекъснато извършва наблюдение на данните от текущи клинични изпитвания и реална употреба на своите продукти и си сътрудничи тясно с властите, за да гарантира безопасността на пациентите и адекватна информация за здравните специалисти.“

Ozempic и Wegovy, които съдържат една и съща активна съставка, семаглутид, експлодираха популярността си през последната година.

Novo Nordisk съобщи, че продажбите на лекарства против затлъстяване са нараснали със 124 процента през първото тримесечие на 2023 г., като по-голямата част от тези продажби се извършват на пазара в Северна Америка.

Популярността на лекарствата е подпомогната от агресивна маркетингова кампания на Novo Nordisk, която похарчи 11 милиона долара за храна и пътуване на лекари само през 2022 г., както и от неофициална промоция от влиятелни лица в социалните медии, знаменитости и медии по целия свят.< /p>

Поради финансовия успех на семаглутид, не е изненада, че други фармацевтични компании се опитват да пробият на пазара със същото усърдие като Novo Nordisk.

„Хората го приемат в Холивуд. Те дават пример за това и това е опасно“, каза д-р Даниела Бийвиде, главен научен директор в базираната в Лондон Holly Health, пред Al Jazeera.

Докато Ozempic е одобрен само от FDA за лечение на диабет тип 2, той широко се предписва не по предназначение за отслабване.

Други лекарства, използвани за отслабване, като топирамат и сибутрамин, са свързани с хипоманиакални и манийни епизоди в някои проучвания.

 

Стейси МакМартин от Еверет, Вашингтон каза, че психичното й здраве е пострадало, след като й е предписан Ozempic, след като е наддала около 18 кг (40 паунда), докато е приемала лекарства за биполярно разстройство.

„Депресията ми беше излязла. Липсва ми мотивация да направя нещо. Не смених дрехите си три дни и просто исках да се излежавам и да не правя нищо, освен да съществувам“, каза МакМартин пред Al Jazeera.

„Депресията ми се влоши. След това дойде идеята за самоубийство и чувството, че съм безполезен. Семейството ми би било по-добре без мен. Синът ми би бил по-добре без мен.“

МакМартин каза, че тези чувства са изчезнали, след като е спряла да приема лекарството.

В социални медийни платформи като Reddit стотици други са разказали подобни преживявания. Някои забележителни влиятелни личности се включиха с негативни истории, включително звездата на YouTube CelinaSpookyBoo.

Загрижеността за потенциални странични ефекти се усложнява от докладваната лекота, с която някои пациенти са имали достъп до лекарства за отслабване без подходящ медицински контрол.

Някои аптеки за смесване, медицински спа центрове и клиники за отслабване рекламират генерични версии на лекарството, съдържащо семаглутид натрий, различна активна съставка, която не се използва в никакви лекарства, одобрени от FDA.

Някои продавачи предлагат генерични версии дори без необходимост от консултация или рецепта.

Ал Джазира успя да поръча генерична версия онлайн с Vitastir Health, базиран в Мичиган доставчик на инжекционни витамини и интравенозна терапия, без изобщо да говори с лекар.

В потвърждението на поръчката Vitastir каза, че лекар може да се обади, ако той или тя има „допълнителни въпроси относно предоставената от вас медицинска информация“, но „не всички пациенти изискват телефонна консултация“.

Vitastir не отговори на искане за коментар.

Gadde е виждал подобни случаи от първа ръка.

Той описа среща с пациент, който каза, че е получил Ozempic от магазин за отслабване в Калифорния.

„Попитах къде е това? В писалка Ozempic? Не. Тя извади чантата си и ми показа инсулинова спринцовка. Това е генерична инсулинова спринцовка, която купувате“, каза Гаде.

„Тя каза, че са й дали четири спринцовки, пълни с Ozempic, плюс към него са добавили B12.“

„Бях просто зашеметен“, добави той.

През юни Novo Nordisk призова клиниките и онлайн аптеките да спрат „продажбите на неодобрени от FDA фалшиви и смесени продукти със семаглутид, за които се твърди, че съдържат семаглутид“.

FDA предупреди, че такива продавачи може да използват солеви форми на семаглутид, които „са различни активни съставки от одобрените лекарства“.

Въпреки това, високите цени на лекарствата – Ozempic струва средно $936 за 30-дневна доставка в САЩ – означава, че някои хора се чувстват изкушени да се обърнат към нерегулирани доставчици, включително онлайн продавачи на платформи като Reddit и Телеграма.

„Нуждаем се от повече регулиране“, каза Beivide от Holly Health. „Разбирам, че някои хора наистина могат да се възползват от лекарството, но не всички.“

С хора, които биха могли да имат сериозни реакции като Niscior и McMartin, Beivide твърди, че е време да се въведат предпазни мерки, за да се гарантира, че лекарствата попадат само в ръцете на онези, които наистина се нуждаят от тях.

„Не трябва да възхваляваме никакви лекарства и да ги разглеждаме като чудодейно лекарство за всички, защото това никога не е така“, каза Бейвиде.

Ако вие или някой, когото познавате, сте изложени на риск от самоубийство, тези организации може да са в състояние да помогнат:

В Обединеното кралство и Ирландия се свържете със Samaritans на 116 123 или изпратете имейл на [email protected]. За онези, които са опечалени от самоубийство в Обединеното кралство, свържете се с Survivors of Bereavement by Suicide.

В САЩ Националната телефонна линия за предотвратяване на самоубийства е 988.

В Австралия услугата за поддръжка при кризи Lifeline е 13 11 14.

Други международни линии за помощ при самоубийства могат да бъдат намерени на www.befrienders.org.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР