Чудотворната икона на Пресвета Богородица се намира в старинен храм

...
Чудотворната икона на Пресвета Богородица се намира в старинен храм
Коментари Харесай

Чудотворната икона на Пресвета Богородица в старинен храм „Успение Богородично“ във Варна

Чудотворната икона на Пресвета Богородица се намира в древен храм „ Успение Богородично “ в град Варна. Храмът, прочут на варненци като „ Малката Богородица “ е един от най-древните в престолния град на Варненска и Великопреславска епархия, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Построен е преди повече от 400 години и се отличава със своя древен архитектурен жанр. Впечатляващ е богато украсеният иконостас и изящните храмови икони. Съществуват голям брой свидетелства за чудодейно излекуване на християни, които насочат молебствия към Пресвета Богородица, пред нейната чудотворна икона. Глухонямо дете е почнало да приказва и чува. Жени, на които лекарите са декларирали, че нямат опция да раждат, са имали чеда, които са кръщавали в този храм.

Черквата е градена през 1602 година В местността Аязмото в клоните на един бряст незнаен българин разкрил икона. Неясно е по какъв начин се е озовала там, само че това било чудотворна икона, защото не се крепяла на клоните, а висяла във въздуха. Хората се решили да я снемат и занесат във Варна. И в този момент станало знамение, когато воловете на инцидентно минаващ турчин, на чиято кола натоварили иконата, отказали да тръгнат. Същото се повторило и с предишния около тях грък. Накрая иконата била пренесена от млад българин.

Впечатлени от чудото, хората решили, че където спрат воловете на българчето, там ще построят църква. Случило се до площада в тогавашния център на града. По време на робството всички християнски храмове се градели съвсем тихомълком и по този начин, че да не бият на очи. Не можели да са над два метра и това е повода храмът да е вкопан ниско в земята. По време на строителството се оказало, че и в предишното тук е имало дребна църква. Първоначално главният транспортен съд бил необятен 7 метра и дълъг 8 метра. През 1640 година след пожар черквата е възобновена и разширена, като с годините се оформя сегашният й тип. До 1914 година тя е под опеката на гръцката митрополия, по-късно е затворена за десетина години, а през 1924 година, след идването на българския й настоятел е отворена още веднъж.

Особено забавен е иконостасът на " Малката Света Богородица ". Според историческите данни той е изработен през 1896 година Изработен е от мрачно дърво, евентуално орех или кипарис, кондензиран с православни знаци и богато орнаментиран. За страдание майсторът на този шедьовър е незнаен, само че рисунъкът припомня дебърската школа. Иконите в черквата са същинско богатство и малко храмове могат да се похвалят с такова благосъстояние, настояват специалисти. Единственото несъгласие с църковните наставления е, че множеството ликове на светците гледат на юг, а не на запад. Легендата споделя, че когато за пръв път донесли иконата на св. Богородица Чудотворна, я сложили на източната страна. Сутринта, неизвестно по какъв начин тя била на северната. Това се повторило няколко пъти, до момента в който най-после миряните решили да я оставят там, където я отнася провидението. Миряните приели да нарушат канона, само че не и Божията воля.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР