Чудни гледки могат да се видят тези дни в Сливен.

...
Чудни гледки могат да се видят тези дни в Сливен.
Коментари Харесай

Под липите, с метлите

Чудни гледки могат да се видят тези дни в Сливен. Нетипична ромска интензивност кипи в целия град . Но не става дума за върволиците роми, запътили се към банкоматите за парите от „ социала “.
Иде тирада за добре проведена трудова активност с метли и чували . Тя обаче не се прави от ромските бригади с електрикови жилетки, наети да метат сливенските улици. Осъществява се от дребни фамилни групи роми , които рано заран и по здрач събират липов цвят по улиците на града. Метейки го. Направо от уличните платна.
По-работливите, въоръжени с колове, събарят цвета от високите дървета . Останалите напряко смитат опадалия липов цвят в чували. Ведно с всичкия махленски отпадък, несъмнено. Всичко това се разиграва дни наред по централните сливенски улици. И пред сконфузените погледи на сливналии, които не смеят да реагират. Защото в Сливен е по този начин: в случай че направиш забележка на ром (циганин), незабавно ти скачат цяла дузина братя и сестри, или пък покровителите за техните права и свободи.
Иначе, има издадена заповед на кмета със възбрана за брането на липов цвят от дървета, ситуирани на общински терени. Вероятно поради това  „ брането “ се прави непосредствено от тротоарните и улични настилки, посредством  метли и други подръчни средства. След това странният смес от цвят на липа и пометени улични боклуци, обогатена щедро с прахоляк и вероятно котешки изпражнения, се напъхва в чували и товари в каруци и коли. Къде се извозват чувалите с по този начин „ набран “ липов цвят и кой изкупува странната „ билкова “ примес, остава мистерия. Надяваме се тя да бъде разгадана от органите, които са оторизирани да управляват осъществяването на Наредба № 5 за събирането и изкупуването на билки - районните инспекции по околната среда и водите и органите на държавния хигиеничен надзор.
Според член 21 от тази разпоредба: „ (1) В билкозаготвителните пунктове се изкупуват единствено билки, за които е издадено:
 1.  разрешително по член 21, алинея 2 от Закона за лечебните растения, когато билките са събрани от диворастящи лечебни растения или от лечебни растения, култивирани от общината;
 2.  уверение от общината, когато билките са събрани от лечебни растения, култивирани от притежатели или ползватели на земи, гори и водни обекти.
 (2) За изкупуване на билки от лечебни растения под специфичен режим, събрани от естествени залежи, се изисква и заповед на шефа на районната ревизия по околната среда и водите по член 10, алинея 5 от Закона за лечебните растения “.
Очевидно е, че тези разпореждания не се извършват, че има шашма.
А може би и скица...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР