Чудим се защо украинците са добре дошли във всички страни,

...
Чудим се защо украинците са добре дошли във всички страни,
Коментари Харесай

Арабски бежанци виждат двойни стандарти в прегръдката за украинците в Европа

Чудим се за какво украинците са добре пристигнали във всички страни, до момента в който ние, сирийските бежанци, към момента сме в палатки и оставаме под снега

Сирийският емигрант Ахмад ал Харири, който бяга от войната в страната си за прилежащ Ливан преди 10 години, прекара последното десетилетие, надявайки се на вятъра да избяга към нов живот в Европа, написа "Ройтерс ", представен от

Гледайки по какъв начин европейските народи отварят обятията си пред стотици хиляди украинци за по-малко от седмица, бащата на три деца не може да не се съпоставя със орисите им.

"Чудим се за какво украинците са добре пристигнали във всички страни, до момента в който ние, сирийските бежанци, към момента сме в палатки и оставаме под снега, изправени пред гибелта, и никой не ни гледа? ", сподели той пред "Ройтерс " в бежански център, където 25 фамилии са приютени в края на средиземноморския град Сидон.

В арабския свят, където 12 милиона сирийци бяха изгонени от войната, критици, вариращи от Харири до деятели и карикатуристи, опълчват реакцията на Запада към бежанската рецесия, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, с метода, по който Европа се опитваше да задържи сирийските и други бежанци през 2015 година

Някои напомнят изображения на бежанци, които вървят дни наред в тежко време или губят живот си при рискови морски преходи, до момента в който се пробват да нарушат границите на Европа.

В понеделник, четири дни откакто Русия стартира офанзивата си, Европейският съюз съобщи, че минимум 400 000 бежанци са влезнали в блока от Украйна, която има сухопътни граници с четири страни от Европейски Съюз.

Очакват се още милиони и Европейски Съюз приготвя ограничения, които биха предложили позволения за краткотрайно престояване, както и достъп до претовареност и обществени помощи - бързо отваряне на вратите в несъгласие с неговия отговор на войните в Сирия и другаде.

До началото на 2021 година, 10 години след експлоадирането на спора в Сирия, страните от Европейски Съюз одобриха 1 милион сирийски бежанци и търсещи леговище, от които единствено Германия взе повече от половината. Повечето от тях дойдоха преди договорка от 2016 година, в която Европейски Съюз заплати милиарди евро за Турция, с цел да продължи да приема 3,7 милиона сирийци.

Този път посрещането беше неотложно.

"Тук нямаме бежанската вълна, с която сме привикнали и не знаем какво да вършим - хора с неразбираемо минало ", сподели българският министър председател Кирил Петков, определяйки украинците като интелигентни, образовани и висококвалифицирани.

"Това са европейци, чието летище преди малко е бомбардирано, които са под обстрел ", сподели той. България съобщи, че ще помогне на всички, които идват от Украйна, където има към 250 000 етнически българи.

Миналата година 3800 сирийци потърсиха протекция в България, а 1850 получиха бежански или филантропичен статут. Сирийците споделят, че множеството бежанци единствено минават през България към по-богатите страни от Европейски Съюз.

Полското държавно управление, което бе подложено на тежки интернационалните рецензии предходната година за отбиване на вълна от имигранти, преминаващи от Беларус, най-вече от Близкия изток и Африка, приветства тези, които бягат от войната в Украйна.

В Унгария, която построи преграда по южната си граница, с цел да предотврати повтаряне на притока на хора от Близкия изток и Азия през 2015 година, идването на бежанци от прилежаща Украйна провокира вълна на поддръжка и оферти за превоз, краткосрочно настаняване, облекла и храна.

И Унгария, и Полша споделят, че бежанците от Близкия изток, които идват на границите им, към този момент са прекосили други безвредни страни, които имат задължението да обезпечат заслон.

Унгарският външен министър Петер Сиярто отбрани другите подходи. "Трябва да отхвърля правенето на съпоставения сред бягащите от войната и тези, които се пробват да влязат в страната незаконно ", сподели той на среща на Организация на обединените нации в Женева.

Посрещането беше облекчено от обстоятелството, че Украйна е дом на огромна етническа унгарска общественост.

Връзки като тези накараха някои западни публицисти да допускат, че филантропичната злополука в Украйна е друга от рецесиите в Сирия, Ирак или Афганистан, тъй като европейците се припознават прочувствено с жертвите.

Техните мнения провокираха вълна от наказание в обществените медии, обвинявайки Запада в пристрастия. Клиповете от отчети бяха необятно публикувани и мощно подложени на критика.

Например, ефирен кореспондент на американската мрежа CBS разказа Киев като "относително цивилизован, относително европейски " град, за разлика от други военни зони. Други споделиха, че Украйна е друга, тъй като тези, които бягат, са междинна класа или са гледали Netflix.

Репортерът на CBS Чарли Д'Агата се извини, като сподели, че се е опитвал да съобщи мащаба на спора. CBS не отговори незабавно на искане за спомагателен коментар.

Надим Хури, изпълнителен шеф на Инициативата за арабска промяна, сподели, че елементи от медийното отразяване са притеснителни и разкрива "незнание за бежанците от други елементи на света, които също имат същите желания като украинците ".

Хури и други критици също споделят, че някои държавни управления демонстрират двойни стандарти по въпроса за доброволците, които желаят да се бият в Украйна против съветските сили.

Британският външен министър Лиз Тръс в неделя поддържа апела на президента Владимир Зеленски хората да се причислят към интернационалните сили за битка с съветските войски. "Абсолютно. Ако хората желаят да поддържат тази битка, бих ги подкрепила да го създадат ", сподели тя пред телевизия Военновъздушни сили.

За разлика от тях английската полиция предизвести британците, пътуващи до Сирия, с цел да оказват помощ на бунтовниците, борещи се с президента Башар ал Асад преди осем години, че могат да бъдат задържани при завръщането си, заявявайки, че могат да съставляват риск за сигурността на Обединеното кралство.

От външното ведомство не дадоха отговор незабавно на искане за коментар по отношение на забележките на Трус. Министърът на защитата Бен Уолъс сподели, че обстановката е друга от бойците, които се причислиха към групировки като "Ислямска страна " в Сирия, само че че държавното управление ще обезкуражава хората да отиват в Украйна.

Докато възприятието им за изоставеност се ускори от посрещането на украинците в Източна Европа, няколко бежанци в Северна Сирия, Ливан и Йордания споделиха на "Ройтерс ", че отговорността за тяхното тежко състояние е на страните, които са по-близо до дома.

Някои споделят, че арабските страни е трябвало да създадат повече, с цел да поддържат военната битка против Асад, която се е развила вследствие на необятно публикуваните национални митинги против президента през 2011 година Освен прилежащите на Сирия Йордания и Ливан, арабските страни одобриха малко от разселените от войната хора.

"Ние не упрекваме европейските страни, ние упрекваме арабските страни ", сподели Али Хлаиф, живеещ в палатков лагер покрай северозападния сирийски град Азаз. "Европейските страни приветстват тези от своя народ. Ние упрекваме нашите арабски братя, а не останалите. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР