Чудили ли сте се някога защо някои хора просто не

...
Чудили ли сте се някога защо някои хора просто не
Коментари Харесай

Учени разкриха коя кръвна група привлича най-много комарите

Чудили ли сте се в миналото за какво някои хора просто не могат да се отърват от комарите даже у дома, а други си вървят умерено измежду природата и по никакъв метод не биват „ целунати ” от тези инсекти – нито по ръцете, нито по краката?

Оказва се, че има специфичен принцип, по който женските комари дефинират кой ще бъде идната им жертва, написа jenata.blitz.bg.

Въпросът за какво кръвта на някои хора се харесва повече на комарите в сравнение с други е тематика за размисъл освен на елементарните хора, само че и на учените.

Благодарение на голям брой изследвания и наблюдения обаче група от специалисти съумяха да разрешат тази мистерия. Факт е, че тези инсекти обичат да хапят хора от избрана кръвна група.

Всяка кръвна група в действителност се отличава с химическия си състав. Например в група А липсват някои антиени, а в група Б в противен случай, участва специфичен протеин.

В хода на опита учените ревизират към хората от коя кръвна група комарите се насочват най-често и има ли такава, която пренебрегват.



Най-привлекателни за комарите са хората, носители на кръвна група А. Тези доброволци в опита са били ухапани неведнъж на всички места. Учените са стигнали до заключението, че това се дължи на специфичната консистенция на кръвта, чиято смяна се въздейства от неналичието на протеини, както и от гладката повърхнина на алените кръвни кафези.

Кръвна група Б е на второ място. Освен това комарите доста обичат хора с негативен резус-фактор, както и с позитивен само че по-рядко ги хапят. Хората с кръв от останалите групи имат много повече шанс и комарите нормално ги пропущат.

Това обаче не е единственото нещо, което може да притегли комарите. Експертите стигнаха до заключението, че комарите могат да усетят миризмата на пот от повече от километър и да летят към нея. Освен това, колкото повече върглероден диоксид изпуска човек, толкоз по-голям е рискът той да бъде ухапан от тези инсекти. Не е чудно, че комарите хапят хората основно през нощта, до момента в който те спят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР