Чудесна добавка към основно ястие или просто нещо лесно и

...
Чудесна добавка към основно ястие или просто нещо лесно и
Коментари Харесай

Лимонов ориз с мащерка и чесън

Чудесна добавка към главно ядене или просто нещо елементарно и леко, което да приготвите, без да се ангажирате дълго в кухнята, когато не сте в въодушевление да влизате в ролята на умел готвач - тази рецепта за подготвяне на кафяв ориз ще ви стане обичана.

Свежестта на лимона отлично се комбинира със сладостта на шалота, за темперамент сме добавили малко люто, а комбинацията от аромата на мащерката и усета и плътността на пълнозърнестия ориз несъмнено ще ви изненада.

 
               

Необходимите артикули:

1 ½ чаши късозърнест кафяв ориз

2 с.л.  масло

1 шалот, нарязан на ситно

3 чаши зеленчуков бульон

2 с.л. зехтин екстра върджин

2 - 3 скилидки чесън, нарязан на ситно

2 с.л. нарязана прясна мащерка

½ чаена чаша чили флейкс

2 с.л.  свеж лимонен сок

сол, черен пипер, кората от един лимон

 

Начин на подготвяне:

В огромен тиган разтопете маслото. Добавете шалота и гответе на сдържан огън за към 5 минути, като разбърквате до момента в който омекне. Добавете ориза и продължете да разбърквате на слаб огън за 2 - 3 минути.

След като добавите бульона, солта и черния пипер - оставете да заври. Покрийте с похлупак и оставете да къкри на слаб огън, до момента в който бульонът се всмуква и оризът омекне за  около 45 минути. След като отстраните от огъня ориза, оставете го да престои затрупан за 10 минути, след което разбъркайте деликатно с вилица.

В тиган загрейте зехтина, чесъна, мащерката и люспите чили на умерено слаб огън. Гответе, до момента в който чесънът стартира леко да потъмнява. Свалете от котлона и прибавете лимоновата кора и сока. Подправете със сол и черен пипер и излейте върху ориза.

 
               

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР