Чудеса на архитектурата можем да открие навсякъде по света и

...
Чудеса на архитектурата можем да открие навсякъде по света и
Коментари Харесай

Норвегия, Осло, The Twist gallery и усуканият мост, който всъщност е музей

Чудеса на архитектурата можем да открие на всички места по света и несъмнено те се трансформират в желана туристическа атракция.

Поредната постройка, която прибавяме към листата си с тези, които желаеме да забележим на живот, е един нетрадиционен мост, който има надалеч по-различно предопределение от останалите.

Мостът с дължина 60 метра се простира над река Рандселва, наоколо до норвежката столица Осло. Дизайнът е дело на локалната архитектурна компания Bjarke Ingels Group - същата, която сложи ски писта на покрива на електроцентрала.

Тук обаче ексцентричната концепция е по-различна - със своята повърхност от 11 хиляди квадратни метра, усуканият мост свързва две обособени галерии на двата бряга на реката. Така минаващите по него ще могат да се насладят на един необикновен микс от природа и изкуство.

Архитектурният план коства 22 милиона $. Фасадата е композиция от стъкло и алуминий, само че наподобява по този начин, като че ли е напълно сребърна.

Усуканата част на структурата пък няма по какъв начин да не ни подсети на колода карти или пък домино. Тя е по-скоро оптична заблуда, тъй като при по-сериозно вглеждане виждаме, че структурата е формирана от подравнени и прави панели.

Разбира се, вътрешността на тази постройка е по-малко забавна. Всичко е решено в бяло, а коридорите са дълги и криволичещи, с цел да паснат на структурата. Тук на моменти можем да загубим действителна визия кое е стена, кое е под и кое - таван.

Галериите, които се свързват от усукания кулоар, са избрани като интровертна и екстровертна. Едната е тясна, без прозорци, а другата предлага обилие от естествена светлина и панорама към природата, написа Afar.

Но като че ли по забавната част от разглеждането на двете галерии е преходът сред тях над норвежката река. Ако желаеме да се насладим на това извънредно преживяване, имаме време до 17 ноември, след което музеят ще отвори порти още веднъж на 20 май.

Сградата на The Twist e част от огромният музеен комплекс Kistefos, който съставлява най-голямата външна експозиция на съвременно изкуство в Норвегия. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР