Чрез въвеждането на общ формат и правила за валидност, допълнителни

...
Чрез въвеждането на общ формат и правила за валидност, допълнителни
Коментари Харесай

Нови правила и формат на личните карти ще улеснят засичането на фалшиви документи в ЕС

Чрез въвеждането на общ формат и правила за годност, спомагателни ограничения за сигурност и пръстови отпечатъци подправянето на европейските персонални карти ще бъде доста по-трудно. Новите правила, признати от Европейския съюз, в същото време ще улеснят постоянните жители, защото персоналните карти ще могат да се употребяват за прекосяване на електронните изходи по летищата. Това съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебатите в пленарната зала на Европейския парламент по отношение на сигурността на персоналните карти в Европейски Съюз.

По данни на Европейската комисия сега в Евросъюза съществуват над 86 разнообразни типа персонални карти, 181 разнообразни типа документи, удостоверяващи правото на престой, а над 17 милиона европейски жители живеят в държава-член, друга от родната им страна. Според Радев фрагментарния метод във връзка с това по какъв начин би трябвало да наподобяват персоналните карти в Европейски Съюз и какви данни да съдържат слага под подозрение тяхната сигурност. „ В подтекста на миграционната рецесия и терористичните закани случаите на намиране на подправени и фалшифицирани европейски документи за идентичност се усилиха, по тази причина постигнатото съглашение е извънредно значимо “, безапелационен бе българският евродепутат.

Съгласно новите правила персоналните карти ще имат обединен формат, този на кредитна карта, ще съдържат машинночетима зона и ще съблюдават минималните стандарти за сигурност на Международната организация за гражданско въздухоплаване. Те ще съдържат също портретно изображение и два пръстови отпечатъка на картодържателя, които ще се съхраняват в дигитален формат на безконтактен чип. Върху персоналните карти, в контури на знамето на Европейски Съюз, ще се показва кодът на издалата ги страна членка.

Минималният период на годност ще бъде пет години, а оптималният – 10. Държавите членки могат да издават персонални карти с по-дълъг период на годност на лица на възраст 70 и повече години. Ако се издават персонални карти на малолетни лица, те може да бъдат годни за период, по-кратък от пет години.

Новите правила ще влязат в действие две години след приемането им, което значи, че до тогава всички издавани нови документи би трябвало да дават отговор на новите критерии. По принцип съществуващите персонални карти, които не дават отговор на условията, ще станат невалидни 10 години след датата на използване на новите правила или при приключването на периода им на годност, според от това кое от двете настъпи по-рано. Личните карти, издадени на жители на възраст 70 или повече години, остават годни до приключването им, при изискване че дават отговор на стандартите за сигурност и имат машинночетима зона. Най-малко предпазените карти, които не дават отговор на минималните стандарти за сигурност или нямат машинночетима зона, ще изгубят валидността си в границите на пет години.

Новите правила се отнасят единствено до сигурността и информацията, която ще бъде съхранявана върху персоналните карти. Те не оферират правно съображение за основаването на нови бази данни на национално ниво или на ниво Европейски Съюз, оповестяват от пресцентъра на ГЕРБ. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР