Чрез ваучерите за храна работодателите предоставят на лица, работещи по

...
Чрез ваучерите за храна работодателите предоставят на лица, работещи по
Коментари Харесай

Какви стоки можем да си купуваме с ваучерите за храна


Чрез ваучерите за храна работодателите дават на лица, работещи по трудови правни отношения и по контракти за ръководство, средства за храна настрана от възнаграждението им .

Предоставяните ваучери за храна са средство за подмяна, чрез което ползвателите получават храна и хранителни артикули против номиналната стойност на ваучерите в заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, както и в обекти за търговия с храни, в това число магазини за хранителни артикули, супермаркети, хипермаркети и други, осъществяващи активност в сходство с условията на Закона за храните.

Ваучерите за храна не могат да бъдат употребени като разплащателно средство за покупката на вино, спиртни питиета, питие, тютюневи произведения (цигари, пури, пурети, тютюн за лули, тютюн за дъвчене, тютюн за смъркане и др.) , както и да бъдат заменяни против пари.

Както излиза наяве, законът слага ограничавания освен във връзка с това в какви обекти може да бъдат употребени ваучерите за храна, само че и за какви артикули и услуги .

Със сигурност на множеството хора се е случвало да влезнат в някой магазин и когато пробват да заплатят с ваучер, касиерката общително или не чак толкоз е обяснила, че съответна стока не може да бъде закупена по този метод и би трябвало да се заплати настрана в пари. Защо тези образци са толкоз постоянно срещани и кои са тъкмо рестриктивните мерки на стоките, които можем да закупим с ваучери за храна, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

 istock istock
Изненадващо или не, законът е регламентирал какво се включва в понятията " храна " и „ хранителни артикули “, които са разнообразни по своята същина. „ Харана “ е всяко вещество или артикул, предопределен или може да бъде употребен за консумация от индивида, без значение дали е модифициран, отчасти модифициран или непреработен по смисъла от Закона за храните. " Хранителни артикули " са всички хранителни първични материали, полуфабрикати, подготвени артикули и ястия, питиета, подправки, вкусови субстанции, добавки, спомагателни материали и други, употребявани от индивида за посрещане на неговите енергийни и хранителни потребности за живот и напредък.

Законът в България регламентира и при какви условия се дават и употребяват съотвените ваучери за храна. Те се дават при условия, уговорени сред работодателя и представителя/ите на служащите и чиновниците и/ или на представителя/ите на национално представителните синдикални организации в предприятието.

Ползвателите, които са получили ваучери за храна, отпечатани от един оператор, могат да употребяват тези ваучери единствено в търговски обект на снабдител, с който съответният оператор е сключил контракт за обслужване .

Когато сумата на закупените храни или хранителни артикули е по-ниска от номиналната стойност на ваучера, ползвателят няма право да получи остатъка до номиналната стойност на предоставения ваучер.

Всеки ползвател, който е получил ваучери за храна, е задължен да върне на работодателя неизползваните ваучери за храна при преустановяване на трудовото правно отношение или контракта за ръководство.

Справка:

член 2, член 3, член 14 от Наредба № 7 от 9 юли 2003 година за изискванията и реда за издаване и лишаване на позволение за осъществяване на активност като оператор на ваучери за храна и реализиране активност като оператор

член 2 от от Закона за храните.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР