Чрез тях се продават наркотици и порнография, дори се поръчват

...
Чрез тях се продават наркотици и порнография, дори се поръчват
Коментари Харесай

Криптовалути движат сделки в тъмния интернет

Чрез тях се продават опиати и порнография, даже се поръчват убийства, разкри специалист от ГДБОП

В тъмния интернет през последните години са разкрити над 400 уеб страницата, които се занимават с незаконна активност, финансирана с криптовалута, заяви Михаил Драгоданов, шеф бранш „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП

Цялата престъпна интензивност от улицата към този момент е пренесена в интернет и в по-голямата си част – в така наречен „ мрачен интернет “, като по този метод мащабността на престъпността се усилва неведнъж. В този развой нарушителите са подпомагани от инструментариума на виртуалните валути, съобщи Михаил Драгоданов, шеф бранш „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП.

Само на 31 октомври т.г. са хакнати над 57 000 уеб страницата, а от началото на годината броят на изумените уеб сайтове е над 26 700 000. При това тези данни се отнасят за така наречен „ светъл  интернет “, който всички познаваме, уточни Драгоданов в полемика за прането на пари и 5-ата инструкция на Европейски Съюз в границите на районния конгрес за киберсигурност, проведен в София от Международната академия за образование по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Механизмът на хакерските атаки включва хакери, жертви и инструментариум, като под формата на инструментариум се употребяват така наречен финансови мулета. Целта е прекачване на парите към сметки и акаунт, като по този метод се затваря цикълът на киберпрестъплението. Финансовите  мулета са физически или юридически лица, като първите биват набирани на улицата посредством директна спогодба или посредством интернет, а юридическите лица се употребяват в случаите на кражба на огромни суми.
още по тематиката
Разкривайки сходни незаконни канали, единствено тази година ГДБОП, в взаимни дейности с банките у нас, е предотвратила финансови загуби в размер на 500 хиляди $. „ Хакерите нападат клиентите на финансовите институции, преодолявайки другите начини за идентификация, само че към момента най-слабият фактор в киберсигурността е човешкият фактор “, изясни Драгоданов.

По неговите думи, киберпрестъпленията са доста тежки за следствие, тъй като се правят на транснационално равнище, като се употребява компютърна инфраструктура, разпръсната по целия свят, което прави събирането на данни дълъг и обемист развой. Един прийом за следствие в тази скица на финансови киберпрестъпления е следене на пътя на парите, само че това е допустимо единствено когато пътят минава през банкови институции или системи за бързи преводи на пари, където има надзор.

При виртуалните валути обаче подобен надзор няма, разяснява специалистът и добави, че цялата престъпна активност, която се прави през каналите на финансовите институции може да бъде разкрита, само че потреблението на виртуални валути усложнява в доста огромна степен този развой.

Причината, най-кратко, е неналичието при виртуалните валути на банкова сметка, както и каквато и да е информация, която да указва кой стои зад съответния портфейл, през който е осъществена лъжливата скица. Използваните портфейли за криптовалути са разнородни – онлайн портфейл, хардуерен портфейл, хартиен портфейл, а над 800 типа са виртуалните валути, основани на другите типове принадлежности за криптиране, и целият този инструментариум се употребява от нарушителите, с цел да се избегне какъвто и да е надзор, уточни Михаил Драгоданов.

Чрез потребление на криптовалути разплащането сред хора от разнообразни краища на света, които даже в никакъв случай не са се виждали, може да стане доста елементарно, бързо и освен това безусловно анонимно. Затова местата на откриване на закононарушенията би трябвало да бъдат точките, където тези валути минават в действителни пари.

Криптовалутите са доста употребявани в тъмния интернет, където посредством тях се продават опиати, порнография и даже може да се поръча ликвидиране. В тъмния интернет през последните години са разкрити над 400 уеб страницата, които се занимават с такава незаконна активност. Често тези  уеб сайтове наемат хостинг снабдител, при който е допустимо да се заплати в криптовалута, и по този метод остават анонимни.

На равнище Европейски Съюз се работи за попречване на изпирането на пари, като от две години към този момент е в сила  4-ата инструкция против изпирането на пари. В момента Европейска комисия готви ремонти към тази инструкция, които ще влязат в идната 5-а инструкция. Тя ще бъде усъвършенствана в 5 насоки – основаване на регистри за благосъстоятелност, виртуални валути, предплатени карти, продан на информация, нараснала дългосрочност. Директивата ще обхване и платформите за криптовалутата и доставчиците на портфейли.

ГДБОП, от своя страна, вкарва контактни точки за платформите за валутата и доставчиците на портфейли с оглед улеснение на следствието. Именно те имат информация за лица, които са трансферирали виртуална валута в общоприета и единствено в тези точки може да се обвърже виртуалната валута с съответно лице. Тази информация би трябвало да се съхранява и дава на органите, изясни Михаил Драгоданов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР