Чрез технологията LiDAR са открити нови древни градове в източното

...
Чрез технологията LiDAR са открити нови древни градове в източното
Коментари Харесай

LiDAR откри нови древни градове в Андите

Чрез технологията LiDAR са открити нови антични градове в източното подножие на Андите в Еквадор. Тази вест разяснява футурологът доцент доктор Мариана Тодорова в предаването " Сценарий от бъдещето “ на Радио " Фокус “ с водещ Ива Дойчинова.

Технологията LiDAR съставлява установяване на дистанции до обекти посредством потребление на лазерно излъчване, което разрешава изследване на труднодостъпните терени в гъстите гори на Амазонка. " Те са съумели да видят архитектурното градоустройство. Тази система от градове е издигната върху могили от изкуствено насъбрана пръст и издигане на платформи, най-често в правоъгълна или кръгла форма. Някои от тях са с повърхност от 400 квадратни километра “, описа доцент Тодорова.

До момента са открити 24 такива насипа, само че се допуска, че броят им може да доближи до 10 000. " Това значи няколко града и големи площи. Това е белег за цивилизация и би било забавно да се види дали тя е била хомогенна, или са били независими градове. Учените чакат да открият 15 такива града тази година въз основата на резултатите от проучванията с LiDAR “, добави тя.

Данните свидетелстват за обмисляне на градоустройството – дълги прави улици и площади. Къщите са били разпръснати. " Учените могат изрично да кажат, че земята е била обработвана с дренажни полета и терасиране. Т.е. те са употребявали подпочвените води, с цел да компенсират сухите интервали, и терасирането, което разрешава оптималната приложимост на извънредно плодородната земя “, описа още футурологът.

Учените считат, че хората, оставили тези градове, са предшествениците на маите и инките и назовават откритието " гнездото на древността “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР