Чрез т.нар. Кохезионен фонд ЕС мести през границите богатство в

...
Чрез т.нар. Кохезионен фонд ЕС мести през границите богатство в
Коментари Харесай

Парите от ЕС за сближаване не вършат работа

Чрез така наречен Кохезионен фонд Европейски Съюз мести през границите благосъстояние в рядко срещан мащаб - над 850 милиарда евро сред 2000 и 2020 година за нуждаещи се страни и райони

[Shutterstock] Още по тематиката
Колко ще бъде ударена Източна Европа с бъдещия бюджет на Европейски Съюз

Европейската комисия предлага кохезионният фонд да се ореже с 35%, а директните заплащания в земеделието - с над 11%.
11 май 2018
Еврофондовете не работят задоволително добре, признава Европейска комисия

В новия си отчет за политиката на доближаване комисията дава обещание да промени метода, по който се разпределят парите
9 окт 2017 Някои от главните бенефициенти на средствата се трансфораха в опасност за единството на съюза. Лорънс Норман и Дрю Хиншоу в публикация за " Уолстрийт джърнъл "

Европейският съюз е изхарчил съвсем 1 трилион $, с цел да сплоти континента, осигурявайки автомагистрали и влакове на мястото на предходни чакълени пътища. Това е над осем пъти повече от помощта по проекта " Маршал ", който възвърне Европа след Втората международна война, в случай че е измерена в сегашните долари. Европейски Съюз заплати за нови летища и мостове, трамваи и плувни басейни, за поправки на крепости и средновековни църкви.
За неспокойствие на европейските водачи обаче някои от най-големите получатели на това финансиране са в действителност огнища на неодобрение, заплашващи доближаването в съюза. Чрез така наречен Кохезионен фонд Европейски Съюз мести през границите благосъстояние в рядко срещан мащаб. Между 2000 и 2020 година ще е похарчил 858 милиарда евро за нуждаещи се региони или страни. Амбицията е огромна, колкото и цената за нея: да се преобрази континентът, разграничен от контузиите на XX век, в една политически и стопански обединена Европа. Тези пари модернизират инфраструктурата, облекчават бедността и отворят нови пазари. " Местните хора нямат обвързаност към всички тези асфалти, тухли и хоросани ", уточни Ник Смит, народен представител на лейбъристка партия от Уелс, където преобладаващо вотът беше за излизането на Англия от Европейски Съюз.

Във Франция най-големите средства от Кохезионния фонд са за индустриалния регион Нор - Па-дьо-Кале. В Народното събрание той е показан от водача на крайнодесния " Национален фронт " Марин льо Пен, която предлага и френски референдум за Европейски Съюз.

Парите от Европейски Съюз не стопираха " Брекзит ". Само за региона на Уелс, посипан в миналото с процъфтяващи миньорски градчета, заделените до 2020 година средства ще стигнат 2 милиарда евро. Както проличава и от гласуването на референдума, множеството от локалните хора считат, че това финансиране е засенчено от минусите на участието в Европейски Съюз, един от които е задължението да се одобряват имигранти от други европейски страни.

След като дългогодишните разноски за европейски оптимизъм не могат да обединят континента, в Брюксел се тормозят от това, което може да последва. Надигащият се шовинизъм трансформира по-малки страни в съюза в съпротива на огромните западни сили, както се вижда и в дебата за идващия седемгодишен програмен интервал - от 2021 година " Това е политическа, а не счетоводна материя ", упорства ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, който е съперник на орязването на Кохезионния фонд.

Държавите - чисти донори, са ощетени от кохезионните фондове и поради корупцията измежду получателите им. Европейската работа за финансовите измами ОЛАФ дава образец с все по-евроскептичната Унгария, където близо 48 млн. $ бяха изхарчени за промяна на улично осветяване - по евродоговор с компания на зетя на премиера Виктор Орбан.

Сред чистите бенефициенти в най-директна борба с донорите е Полша, която до момента е получила над 60 милиарда евро от фондовете за доближаване. Заради дейностите на ръководещата " Право и правдивост " против независимостта на правосъдната система Европейски Съюз може за пръв път да прибегне до процедура, с която да ограничи правото на глас на Полша в решенията на съюза. Донорите ще се изправят пред бъдещи разноски и за спазването на нормите и правилата на Европейски Съюз. В страните, в които те най-често се нарушават, на ограниченията в тази тенденция се гледа като удар по суверенитета им.

През 2002 година на среща в Копенхаген, наречена " Една Европа ", европейските водачи описаха в розово това, което щяха да реализират парите от техните държани. Така беше сменен тригодишният спор, предхождал до тогава приемането в Европейски Съюз на страни като Ирландия, Гърция, Испания и Португалия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР