Чрез промени в Закона за защита от домашното насилие са

...
Чрез промени в Закона за защита от домашното насилие са
Коментари Харесай

Вкарват Истанбулската конвенция през Закона за домашното насилие?

Чрез промени в Закона за отбрана от домашното принуждение са прави опит за вкарване на Истанбулската спогодба през задната врата, твърди. В тях фамилното общуване вместо сред мъж и жена е записано като сред " две пълнолетни лица ", което отваря пътя за пълноправие на еднополови съюзи. Въвеждат се и правни понятия като икономическо или психическо принуждение, без създателите на плана да си дават сметка за вероятни злоупотреби с тях.

" С поправките на закона се дава опция за замяна на философията на фамилното право. Бракът е съюз сред мъж и жена и това не предстои на разискване. А термини като " икономическо " и " вербално " принуждение, " засрамване и обществено оскърбление ", дефинирани в този им тип, ще дадат законова опция за корист с права ", разяснява пред " Труд " депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов. Според него променената формулировка за фамилно общуване действително легитимира еднополовите съюзи и ги приравняват със законните. " Това е изцяло неприемливо и опонира на Конституцията на България и на Семейния кодекс ", съобщи Ангелов.

" Ние изрично възразяваме против този претекст, защото естеството му не постанова смяна на към този момент възприетото в обществото наличие на фактическото съпружеско общуване. А точно " общуване сред две лица от друг пол ", разгласи депутатът от от Вътрешна македонска революционна организация.

Предложените три противоречиви дефиниции
" Икономическо принуждение " е слагане на обещано лице в състояние на икономическа взаимозависимост, изразяваща се в лишаване на достъп до стопански благоприятни условия и запаси, стеснен достъп до средства, уединяване на жертвата посредством отнемане от средства за самостоятелни действия, надзор на достъпа до опазване на здравето, претовареност и обучение, изключване от взимане на финансови решения, цялостен надзор върху средствата на лицето и други стопански запаси, като се основава цялостна взаимозависимост за средства за прехрана и за облекчаване на персонални потребности други " Психическо принуждение " е съзнателно съществено засягане на психическата цялост на обещано лице посредством насила или закани, вербално принуждение, тормоз, заплашване, непрекъснато критикуване, засрамване, порицаване, потребление на обидни имена и прилагателни, осмиване, подражаване, обществено унизяване и други " Фактическо общуване на брачен начала е непринудено взаимно общуване на брачен начала на две пълнолетни лица, във връзка с които не съществува роднинство, представляващо спънка за бракосъчетание, при което лицата се грижат един за различен или за общо домакинство. "
Омбудсманът

" Предложените дефиниции са единствено основа за полемиката ни. Чрез законодателните промени е належащо инкриминиране на всички форми на домашно принуждение, които би трябвало да бъдат дефинирани, тъй че да бъдат осъдени нарушителите и да има действително глобени лица. С акцент върху психологичното принуждение, което доста мъчно се потвърждава ", сподели през днешния ден омбудсманът Диана Ковачева, която е от създателите и поддръжниците на поправките в Закона за отбрана от домашно принуждение. Тя провежда онлайн публично разискване с над 60 участници, измежду които и правосъдният министър Десислава Ахладова, шефката на правната парламентарна комисия Анна Александрова, депутати, юристи и представители на неправителствени организации. " Представители на Вътрешна македонска революционна организация от правната комисия, които са имали лични предложения за присъединяване, не се включиха. Темата за Истанбулската спогодба въобще не бе сложена ".

Правосъдно министерство

Според правосъдния министър Десислава Ахладова посредством измененията в закона се уголемява кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, уголемяват се ограниченията, които да се ползва от способените органи, както и основаването на орган, който да следи казуса, а от плана се регламентират стратегии за домашно принуждение.

" Чуха се разнообразни отзиви за разширение на дефиницията за фактическо общуване на брачен начала, - сподели доктор Людмил Талев от Министерство на правораздаването. - Имаше и такива, че не е нужна такава формулировка, макар че тя към този момент съществува в Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване нелегално добито имущество и в Закона за правосъдната власт, без от това да има някакви последствия. Други мнения са за прекомерно разширение, което да включва и интимни връзки, само че въпреки всичко това е закон, който се отнася до общо домакинство. Приемам рецензиите, че може да не сме изрядни в препоръчаните дефиниции, само че и въпреки това не чухме тези, които ни подлагат на критика, да предложат свои. Отворени сме да обсъдим всевъзможни оферти ", разяснява доктор Людмил Талев от Министерство на правораздаването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР