Чрез предвиденото в Плана за възстановяване и устойчивост финансиране ще

...
Чрез предвиденото в Плана за възстановяване и устойчивост финансиране ще
Коментари Харесай

Намалят финансирането за енергийно обновяване на жилищните сгради от април 2023г.

Чрез плануваното в Плана за възобновяване и резистентност финансиране ще продължи политиката за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд и ще се сложи началото на промяна на съществуващия модел на 100 % финансова помощ за притежателите на жилища в механизъм с интензивно присъединяване на администрацията, притежатели и бизнес.

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на интернационалния конгрес " Инвестиционните планове. Планът за възобновяване и резистентност ". 

Министърът сподели, че за задачата ще се премине през два стадия на кандидатстване, като сдруженията на притежателите ще бъдат разграничени на две групи.

Първата група, която е със период до март 2023 година, ще получава 100 % безплатна финансова помощ за обновителните действия, а срокът за кандидатстване за втората група ще е от април 2023 година до декември 2023, където е планувана безплатна финансова помощ за обновителните действия от 80 %. Останалите 20 % ще са самоучастие на сдруженията на притежателите, като за него при предпочитание етажната благосъстоятелност ще може да получи финансиране посредством по този начин наречените ЕСКО-компоненти или различен финансов механизъм, сподели министърът.

 Изтича периода на валидност на панелните блокове Darikfinance
Всяка компания, която дава някаква енергийна услуга, ще може да дисконтира сметките отсега нататък, т.е. получава се заем, а по-късно от сметките, които са понижени, се отделят суми, с които се връщат парите на заемодателя – финансиращата организация, изясни министърът.

Той заяви, че до 2026 година по плана се планува обновяването на многофамилни жилищни здания с РЗП над 3,6 млн. квадратни метра, като задачата е да се реализира минимум 30 % икономисване на сила в постройките и най-малко клас " Б " на енергопотребление. Изпълнението на плана ще има позитивно влияние върху икономическия напредък на страната, ще способства за нови работни места, понижаване на енергийната беднотия и върху зависимостта от импорт на енергоносители.

Досега със средства от бюджета посредством Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания са реновирани 1944 здания с над 130 000 жилища и близо 11 млн. квадратни метра разгъната застроена жилищна повърхност, с над 276 000 жители от общо 2022 утвърдени за присъединяване в блока. Останали са някъде към 80 многофамилни жилищни здания, които ще се финансират по новата стратегия по Плана за възобновяване и резистентност. По него са планувани близо 1,2 милиарда лв. без Данък добавена стойност за повишение на енергийната успеваемост, които са частта от Европейски Съюз и над 350 млн. са кофинансиране от националния бюджет. По този метод сумата доближава близо 2 милиарда с Данък добавена стойност общоевропейско финансиране и народен бюджет, сподели министърът.

 istock istock
Над 600 млн. лв. без Данък добавена стойност са планувани за енергийно възобновяване на публични и бизнес здания, сподели министърът. От сумата над 370 млн. лв. без Данък добавена стойност ще е ресурсът за обществени здания - държавна и общинска благосъстоятелност в страната, както и за обекти на културата и изкуството, здания за спорт или обекти, благосъстоятелност на Българска академия на науките. С близо 235 млн. лв. ще се финансират ограничения за стабилно енергийно възобновяване на здания в производството, търговията, услугите, микро или дребни, междинни и огромни предприятия.

Работата по подготовката на условията за кандидатстване за енергийно възобновяване на жилищния и нежилищния сграден фонд към този момент е почнала и документът се чака да стане подготвен през идващия месец, сподели Караджов.

Той заяви, че е плануван и план за строителство на 13 пречиствателни станции за отпадъчни води в дребни и междинни обитаеми места, като ресурсът по Плана възобновяване и резистентност ще е към 393 млн.лева без Данък добавена стойност. Ще бъдат отпуснати средства, които " Българският ВиК холдинг " ще влага в построяването на тези пречиствателни станции на територии и агломерациите, където водните сдружения са в обща консолидирана територия – едно общо сдружение оперира на цялата територия.

По новата стратегия за развиване на районите е планувано със 100 млн. лв. от Плана да се направи пилотна скица в поддръжка на устойчивата градска подвижност в 40 градски общини, като се планува доставката на екологични тролейбуси и рейсове за градския и междуселищен публичен превоз, за тях ще бъдат построени и зарядни станции и ще се внедрят интелигентни транспортни системи.

С 8 млн. лв. ще се сътвори системата за строително-информационно моделиране в капиталовото планиране и 3 млн. лв. ще се влагат в построяването на единна осведомителна система по устройство на територията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР