Чрез предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове,

Чрез предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, ...

Държавата бяга от отговорност за здравеопазването, според Москов.Чрез предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, държавата бяга от отговорността си за системата на здравеопазването. Това заяви пред bTV бившият здравен министър и лидер на "Консервативно обединение на десницата" Петър Москов. Той изрази мнение, че Кирил Ананиев има желание и воля за промяна, но не и политическото мнозинство зад него.

Според Москов въпросът, който убягва, е кой да носи отговорността за здравната система. Отговорът на правителството през предложенията на министерството е: "Ние предлагаме държавата да излезе от отговорността си в сферата на здравеопазването и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът да носи отговорност за системата на здравеопазване", изтълкува бившият здравен министър идеите на Кирил Ананиев.

Той е категоричен, че Здравната каса трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата. Според него, ако НЗОК се замени с много частни фондове, отговорността ще стане анонимна.

Припомняме, че вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи новия здравен модел, в който е заложена демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса. Часове по-рано вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов заяви, че предложеният модел е за богати нации, а България не е една от тях. По-рано днес пък заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков призна, че има неуредици в работата на НЗОК.

Източник: banker.bg