Чрез няколко умни молекулярни модификации, изследователите от Медицинския център на

...
Чрез няколко умни молекулярни модификации, изследователите от Медицинския център на
Коментари Харесай

Суперинтересно! До къде достигна човешкият гений: Най-малкият касетофон бе построен в жива бактерия

Чрез няколко умни молекулярни модификации, откривателите от Медицинския център на Колумбийския университет съумели да трансфорат естествената бактериална имунна система в записващо устройство за микроскопични данни. С помощта на системата за редактиране на гени CRISPR/Cas учените са съумели " да добавят " бактериалните кафези с микроскопична записваща система, която да събира данни за околната им среда.
Разработката е разказана в публикация, оповестена в списание Science.

Учените модифицирали бактерии по този начин, че да реагират на измененията на някои фактори на средата — да вземем за пример наличието на фруктоза или мед в нея — посредством синтезиране на къси фрагменти от ДНК на плазмидите им * .
(1) Хромозомна ДНК. (2) Плазмиди.

Също по този начин CRISPR/Cas системата е модифицирана по този начин, че появяването на огромен брой такива плазмиди, се записва в библиотеката CRISPR. Ако да вземем за пример медта не е задоволително, клетката синтезира други плазмиди, които се " съхраняват " в CRISPR, вместо плазмидите, сигнализиращи за съществуването на мед.

" Този метод обезпечава постоянен запис в продължение на доста дни и точната реорганизация на индикаторите и времето посредством секвениране последователности на CRISPR ", — обявиха откривателите. Учените настояват, че в случай че пациентът погълне такава бактерия, тя ще може да записва всички промени, които срещне, преминавайки през храносмилателния тракт.

Разработката им поставя основите на нов клас технологии, които употребяват бактериални кафези за всичко - от диагностика на болести до мониторинг на околната среда.



*Плазмидът е физически разграничен от бактериалната хромозома генетичен детайл, кадърен да съществува стабилно и да се реплицира независимо. Плазмидите са дребни, кръгови ДНК-молекули, които се срещнат в клетките на бактериите, само че не принадлежат към същинската ДНК на бактериалната хромозома.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР